Název:
Vliv odrůd ječmene na úroveň technologických znaků
Autoři:
Podsedková, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V předložené diplomové práci je hodnocen vliv odrůdy, lokality a ročníku na základní technologické znaky sladovnického ječmene (obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene, obsah extraktu ve sladině, relativní extrakt při 45 ° C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilitita, obsah beta-glukanů ve sladině a viskozita sladiny). Z 50 a více % byly odrůdou ovlivněny friabilita a beta-glukany, z více než 40 % diastatické mohutnosti relativního extraktu při 45 ° C a dosažitelného stupně prokvašení. Extraktu ve sladině byl odrůdou ovlivněn pouze z 22 %. Lokalita nejvíce ovlivnila obsah dusíkatých látek (26 %). Obsah extraktu ve sladině byl výrazným způsobem ovlivněn ročníkem (42 %). Potvrdily se známé vztahy mezi relativním extraktem při 45 ° C a Kolbachovým číslem, friabilitou a obsahem beta-glukanů ve sladině, obsahem dusíkatých látek a extraktem ve sladině. Velmi silné korelace byly zjištěny mezi znaky charakterizujícími cytolytické a proteolytické rozluštění.Abstrakt I'm introducing the presentation which evaluates the effect of species, location and annuality to the basic technological characteristics of malting barley ( crude protein content in grain of barley, wort extract content , relative extract at 45 ° C , diastatic power , final attenuation , friabilitity , the content of beta - glucans in wort and wort viscosity ) . The kind of species affected more than 50 % and more of the friability and beta-glucans ,and more than 40 % relative diastatic power of the extract at 45 ° C and the attainable degree of fermentation. Extract in the wort was affected by species only from 22%. The location affected mostly a crude protein content (26 %). The content of the extract in the wort was significantly influenced by annuality (42 %). The known relationships between the relative extract at 45 ° C and Kolbach's number, friability and content of beta - glucan in wort , crude protein extract and wort, were confirmed again . Also, very strong correlations were found between characters showing the cytolytic and proteolytic modification.
Klíčová slova:
sladovnický ječmen; sladovnictví; technologické znaky