Název:
Antioxidační kapacita a fenolické látky v révovém víně
Autoři:
Mateiciucová, Petra Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývala sledováním zdraví prospěšných látek fenolického charakteru a antioxidační aktivitou vzorků listů, zálistků, třapin, bobulí, moštu a vína. Pro sledování byly vybrány 4 interspecifické odrůdy révy. Pro tyto odrůdy je charakteristická zvýšená odolnost proti houbovým chorobám. Sledování probíhalo po 3 po sobě jdoucí roky. Byly odebírány vzorky zdravé a napadené ve 3 termínech odběru tak, aby bylo možné posoudit vliv zralosti na antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek. Vzorky byly podrobeny analýze na EPR (stanovení antioxidační aktivity), spektrofotometrickému měření (antioxidační aktivita, celkový obsah fenolických látek) a stanoven na HPLC (stanovení vybraných fenolických látek, zejména trans-resveratrolu). Z výsledků je zřejmé, že všechny vzorky vykazují antioxidační aktivitu a obsahují široké spektrum fenolických látek. Ve všech vzorcích byl analyzován trans-resveratrol, který je známý svými zdraví prospěšnými účinky. Obsah resveratrolu se pohyboval v rozmezí 9,07-566,14 mg.kg-1 lyofilizované hmoty. Nejvyšší obsah byl zjištěn ve třapinách. Antioxidační aktivita stanovená spektrofotometricky se pohybovala v rozmezí 308,0 1357,7 mg GA.kg-1 v bobulích a 44,0-839,5 mg GA.l-1 ve vínech. Úbytky volných radikálů vyjadřující antioxidační aktivitu měřenou metodou EPR se pohybovaly od 1,21 57,17 % v listech. Modré odrůdy vykazovaly vyšší hodnotu antioxidační aktivity. Byla prokázána závislost mezi obsahem trans-resveratrolu v třapinách u interspecifických a evropských odrůd. Rovněž byla prokázána závislost antioxidační aktivity na obsahu fenolických látek ve vzorcích.This thesis is focused on monitoring the health beneficial substances with phenolic character and antioxidant activity sampled from leaves, lateral shoots, stems, berries, juice and wine. There were 4 interspecific varieties selected for the monitoring. These varieties are characterized by an increased resistance to fungal diseases. The monitoring was carried out for 3 consecutive years. Samples were taken from healthy and infected plants in three sampling periods, so it was possible to assess the effect of maturation on the antioxidant activity and the content of phenolic compounds. Samples were analyzed on EPR (antioxidant activity determination), spectrophotometer (antioxidant activity, total phenolics) and assayed by HPLC (determination of selected phenolic compounds, especially trans-resveratrol). The results show that all samples exhibit antioxidant activity and contain a wide range of phenolic compounds. All the samples were analyzed for trans-resveratrol, which is known for its beneficial health effects. The content of resveratrol ranged from 9.07 to 566.14 mg.kg-1 of lyophilized material. The highest content was found in the stems. Antioxidant activity determined by spectrophotometry ranged from 308.0 to 1357.7 mg GA.kg-1 in berries, and from 44.0 to 839.5 mg GA.l-1 in wines. Decreases of free radicals representing the antioxidant activity, which were measured by EPR, ranged from 1.21 to 57.17 % in the leaves. Blue varieties showed higher antioxidant activity. There was a positive correlation shown between the content of trans-resveratrol in the stems in interspecific and European varieties. It also demonstrated a dependence of the antioxidant activity on the content of phenolic compounds in the samples.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; resveratrol; víno; |fenolické| |látky|