Název:
Vliv výživy matky na vývoj plodu
Autoři:
Vašková, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá tím, jaký význam má strava těhotné ženy v období gravidity na vyvíjející se plod. Dostatečná a správná výživa před začátkem i v průběhu těhotenství je důležitá k umožnění růstu plodu, k psychickému a duševnímu vývoji v plném potenciálu. Výživa plodu ovlivňuje zdraví během dětství a dospělosti s možnými dopady na další generace. V této práci je zdůrazněn význam základních živin, makroelementů a mikroelementů, které jsou důležité v těhotenství, spolu s výživovými doporučeními. Nevyvážený, nedostatečný, nebo naopak nadbytečný příjem jednotlivých složek potravy, či konzumace rizikových potravin má za následek například vrozené vývojové vady, nižší porodní hmotnost, v závažných případech i potrat. Hlavním cílem práce je popsat důležitost jednotlivých složek stravy v těhotenství, podat aktuální vědecké informace, které se týkají vlivu výživy matky na vývoj plodu, zhodnotit rizika, vyplývající z nedostatku nebo nadbytku určitých složek a navrhnout doporučený příjem jednotlivých živin.This thesis deals with the importance of the diet of pregnant women during pregnancy on the developing fetus. Sufficient and proper nutrition before and during pregnancy is important to allow fetal growth, to mental and intellectual development of the full potential. Nutrition affects fetal health during childhood and adulthood, with possible impact on the next generation. It is emphasized the importance of essential nutrients, macroelements and microelements, which are important in pregnancy, along with diet recommendations. Unbalanced, inadequate or, conversely, excessive intake of individual food components, or consumption of risk aliment may lead, for example, to congenital malformations, low birth weight, in serious cases even to abortion. The main goal of this thesis is to describe the importance of the individual components of the diet in pregnancy, give current scientific information on the effects of maternal nutrition on fetal development, assess the risks, arising from the lack or excess of certain ingredients and propose a recommended daily dose of nutrients.
Klíčová slova:
bílkoviny; minerální látky; sacharidy; tuky; těhotenství; vitamíny; vývoj plodu; výživová doporučení