Název:
Minerální látky a vitaminy v kozím mléce
Autoři:
Moravcová, Gabriela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je na téma minerální látky a vitaminy v kozím mléce. V práci hodnotím situaci chovu koz v České republice, v Evropě a na úrovni celého světa, dle literárních pramenů. Jsou zde popsány zdroje jednotlivých vitaminu a minerálů v ostatních potravinách a jejich denní doporučené množství a jejich význam pro člověka. Bakalářská práce seznamuje čtenáře s problematikou zastoupení těchto složek v kozím mléce v závislosti na různých faktorech, jejich obsah se různě liší. V kozím mléce je, podle literárních zdrojů, v nejmenším množství zastoupen vitamin B12, a naopak koncentrace niacinu a vitaminu B6 je nejvyšší. Z hlediska minerálních látek je, podle literárních pramenů, kozí mléko bohaté na vápník a draslík, a naopak chudé je v koncentracích jódu a selenu.My Bachelor's composition is related to Mineral substances and vitamins contained in goat's milk. I'm evaluating goat farming situation not only in the Czech Republic, but also in Europe and worldwide based on available literary sources. Sources of individual vitamins and mineral substances in other food, their daily recommended allowances and their importance for human being are described in there. Bachelor's composition is aiming to familiarize readers with ingredient proportional representation issues in goat's milk depending on several factors, whose contains may vary. Vitamin B12 is representing the smallest amount, the other way around niacin and vitamin B6 concentration represents the highest amount in goat's milk. From the point of view of Mineral substances, goat's milk is rich in Calcium and Potassium and low in Jodine and Selenium concentration.
Klíčová slova:
chov koz; koza; kozí mléko; minerály; vitamíny