Název:
Reálný příjem živin u sportovců v odvětví kulturistiky a fitness v průběhu předsoutěžní přípravy
Autoři:
Bílková, Aneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce s názvem „Reálný příjem živin u sportovců v odvětví kulturistiky v průběhu předsoutěžní přípravy“ se zabývá stravovacími zvyklostmi těchto závodníků. Teoretická část obsahuje rešerši literatury týkající se jednotlivých složek potravy, doplňků stravy, popisuje problematiku načasování příjmu živin, různé dietní postupy, a to ve vztahu ke kulturistice a fitness, které přibližuje hned na úvod. Praktická část analyzuje výsledky dotazníkového šetření, z kterých vyplývá, že závodníci přijímají bílkoviny v množství převyšujícím obecná doporučení, nedosahují doporučovaného příjmu sacharidů, mléčných výrobků, luštěnin a ovoce. Zjištěným pozitivem u většiny závodníků je příjem plnohodnotných bílkovin, zeleniny, dostatečný pitný režim, preference celozrnných potravin, nízký příjem živočišných tuků a cukru. Nejužívanějším suplementem byl proteinový přípravek. Byla prokázána statisticky významná závislost (p < 0,05) mezi přítomností nízké energetické dostupnosti a poruchami menstruačního cyklu. Nebyla prokázána statisticky významná (p > 0,05) závislost mezi závodními zkušenostmi a strategiemi předsoutěžní přípravy závodníků.This diploma thesis „Real nutrient intake among bodybuilding athletes during competition preparation“ examines the nutritional habits of male and female bodybuilders. The theoretical part describes energy metabolism, nutrients, nutritional supplements and frequently used diet approaches. This thesis brings up the latest scientific recommendation adressing the topic. Last but not least, it approximates the specifics of bodybuilding. The practical part consists of evaluation of a questionnaire spread among athletes in bodybuilding and fitness. The results show that competitors consume protein in excess of the general recommendations, they do not reach the recommended intake of carbohydrates, dairy products, legumes and fruit. The positive findings are the intake of high quality protein, vegetables, a sufficient water intake, preferences for whole grain foods, plus low intake of animal fats and sugar. The most used supplement was protein powder. There was statistically significant (p < 0,05) dependence between the low energy availability and menstrual cycle dysfunctions among female competitors. There was no statistically significant (p > 0,05) dependence between competitive experience and dietary strategies during preparation among competitors.
Klíčová slova:
bodybuilding; bílkoviny; diet; dieta; doplňky stravy; kulturistika; protein; sportovní výživa; sports nutrition; supplements