Název:
Hodnocení jakosti a autentičnosti ovocných šťáv
Autoři:
Dufková, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Literární část bakalářské práce zahrnuje látkové složení, technologii výroby a falšování ovocných šťáv. Praktická část této práce se zabývá analýzou 3 druhů 100% ovocných šťáv (jablečné, pomerančové a grapefruitové) zakoupených v maloobchodní síti. Celkem bylo hodnoceno 19 vzorků, u kterých byla stanovena hustota, rozpustná sušina, titrovatelné kyseliny, kyselina jablečná, citronová a askorbová. Mezi vzorky byly zařazeny ovocné šťávy zakoupené v maloobchodní síti vyrobené lisováním či z koncentrátu, tak ovocné šťávy vyrobené z čerstvých plodů. Získané výsledky byly sestaveny do tabulky, porovnány s povolenými hodnotami kodexem AIJN a vyhodnoceny.The literary part of the bachelor´s thesis comprises of material composition, the technology of production and forging of fruit juices. The research in this thesis is dealing with the analysis of 3 different kinds of fruit juice (apple, orange and grapefruit) purchased in a retail network. There have been evaluated 19 samples in total, in which density, soluble dry basis, titratable acids, malic acid, citric acid and ascorbic acid were determined. As samples were used fruit juices purchased in a retail network which were produced by pressing or from a concentrate or from fresh fruit. Obtained results were compiled to a table, compared with allowed values from the AIJN codex and evaluated.
Klíčová slova:
AIJN; falšování; látkové složení; ovocné šťávy; technologie výroby