Název:
Med - jeho původ a označování v tržní síti
Autoři:
Bakrlíková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá původem medu a jednotlivými způsoby označování druhů medu a částečně i jeho falšováním. Práce je rozdělena do několika částí: na stručný popis základních pojmů a definice medu, na hodnocení, původ a označování medu, dále na přípravu medu na prodej a požadavky zákazníků. Ve výsledcích práce pojednává o nedostatcích stávající legislativy při určování druhů medu a důležitosti označování pro informovanost zákazníka. Moje práce zahrnuje také příklady nejčastějších vad z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V závěru práce se snažím navrhnout možné řešení toho, jak upřesnit označování medů na etiketách pro jednotnost a přesnost informací.The bachelor thesis deals with the origin of honey and different ways of labeling types of honey and even some of its falsification. The work is divided into several parts: a brief description of the basic concepts and definitions of honey, evaluation, origin and labeling of honey, as well as the preparation of honey on sale and customer requirements. In the results of the thesis discusses the shortcomings of the existing legislation in determining the types of honey and the importance of labeling for consumer informations. My work also includes examples of the most common defects of the control of the State Agricultural and Food Inspection Authority. In conclusion, I try to suggest possible solutions for to specify the labeling of honey on the label for uniformity and accuracy of information.
Klíčová slova:
falšování; med; označení; původ medu; zkoušení medu