Název:
Studium účinků směsi esenciálních olejů ve výživě dojnic
Autoři:
Vojkovský, Jiří Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zhodnocení přídavku směsi esenciálních olejů do krmné dávky vysokoprodukčních dojnic a dopad na jejich užitkovost. Dojnice byly rozděleny do 2 skupin (P a K) po 18 kusech. Obě skupiny byly krmeny stejnou dávkou, lišící se pouze v dodávaném preminu. Do krmné dávky skupiny P byla zařazena směs esenciálních olejů Crina Ruminants v dávce 1,2 g na dojnici a den. Během pokusu, který probíhal 100 dní, byly sledovány denní příjmy sušiny krmné dávky, nádoje, složky mléka, složení bachorové tekutiny a krve. Výsledky byly poté statisticky zpracovány a vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že u skupiny P došlo k průkaznému (P < 0,05) sní-žení příjmu sušiny KD o 0,83 kg.den-1 (3,22 %). Největším ekonomickým dopadem je průkazné (P < 0,05) snížení mléčné užitkovosti v průměru o 3,72 kg (8,8 %) na dojnici a den. Zároveň došlo ke snížení koncentrace mléčného tuku o 12,17 %, naopak kon-centrace mléčné bílkoviny u skupiny P byla nepatrně zvýšena.The aim of this diploma thesis was evaulating addition of mixture of essential oils into the diet of high yielding cows and its affect on their performance. Cows were divided into 2 groups (P a K), 18 cows in each group. Both groups were fed by the same diet, the only difference was another kind of premin. The diet of group P inclueded mixture of essential oils with dose 1,2 g per cow per day. During the 100 days lasting expe-riment, dry matter intake, milk yield, milk components, rumen fluid and blood composi-tion were monitored. The results were processed and statistically evaluated. The results show conclusive decrease (P < 0,05) of dry matter intake in group P by 0,83 kg.day-1 (3,22 %). The most economic impact is conclusive decrease (P < 0,05) of milk yield in average of 3,72 kg (8,8 %) per cow per day. Simultaneously there was a decrease in milk fat concentration of 12,17 %. On the other hand, the concentration of milk protein was slightly increased in group P.
Klíčová slova:
bachorové trávení; esenciální oleje; mléko; užitkovost