Název:
Ekonomické souvislosti vývoje mlékárenství v ČR
Autoři:
Geročová, Lucia Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] GEROČOVÁ, L.: Ekonomické souvislosti vývoje mlékárenství v ČR. Mendelova univerzita v Brně, 2014. Diplomová práce. Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou ekonomických souvislostí vývoje v mlékárenském odvětví v České republice. Práce přispívá k hlubšímu poznání faktorů formujících podnikatelské prostředí agrobyznysu v globalizujícím se prostředí a posuzuje tyto obecné tendence v mlékárenském odvětví. Obecně se snížila produkce mléka, stejně tak došlo i ke značnému snížení stavů mléčných krav. Spotřeba mlékárenských produktů se v posledních letech mírně zvyšuje. Z analýzy poptávkově orientovaného přístupu k odvětví vyplývá nedostatečné přizpůsobení se tuzemské výroby požadavkům spotřebitelů. Tato skutečnost vytváří prostor pro import zpracovaných produktů s vyšší přidanou hodnotou. Narůstá pozitivní saldo zahraničního obchodu s mlékem a negativní saldo zahraničního obchodu se sýry a máslem. Z vývoje cenových hladin vyplývá, že mlékárenství má v rámci vertikály nelehké postavení, kdy na jeho cenové marže tlačí monopsnonní postavení obchodu. Ekonomická analýza výběrového souboru podniků naznačuje pozitivní vývoj mlékárenského oboru. Komparace zjištěných skutečností pomocí rozhovorů s představiteli mlékáren Madeta, a.s. a Moravia Lacto, a.s. přináší závěry z pohledu podobnosti a rozdílnosti zaměření a strategií podniků. Z analýz ekonomických ukazatelů mlékáren a odvětví vyplývá značná kolísavost sektoru v poslední dekádě. Z pohledu budoucího vývoje bude rozhodující uchopení příležitostí, schopnost reagovat na globální změny populace a jejich poptávku, změny na cenových trzích a v neposlední řadě zaměření a nástroje Společné zemědělské politiky.GEROČOVÁ, L.: Economic context of development of the dairy industry in CR. Mendel University in Brno, 2014. Master thesis. This diploma thesis deals with the development of economic relations in the dairy sector in Czech Republic. Text contributes to a deeper understanding of the factors that shape the business environment of agribusiness in a globalizing context and assesses these general trends in the dairy industry. Generally, milk production has decreased, as well as there was a significant reduction in the number of dairy cows. Consumption of dairy products in recent years is slightly increasing. Analysis of the demand-oriented approach shows insufficient adaptation of domestic production with consumer requirements. This creates space for the import of processed products with higher added value. There is a growing positive balance of international trade in milk and the negative balance in cheese and butter. The development of price levels shows that dairy producers is within the verticals in difficult position, when the price margin is pushed by power position of retailers. Economic analysis of the sample firms indicates a positive development of the dairy industry. Comparison of findings through interviews with representatives of Madeta and Moravia Lacto suggests conclusions from the view of the similarities and differences in orientations and business strategies. Analysis of sector and companies economic indicators shows considerable volatility in the last decade. The future development will be crucial by using opportunities, ability to respond to global changes in population and demand, changes in the market price and, ultimately, the focus and instruments of the Common Agricultural Policy.
Klíčová slova:
agrobyznys; ekonomická výkonnost; finanční analýza; komoditní vertikála; mléko; mlékárenské výrobky; produkce a spotřeba