Název:
Použití bylinných extraktů v krmné dávce brojlerových kuřat
Autoři:
Šťastník, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá zjišťováním vlivu přídavku česnekového extraktu do krmné dávky kohoutků Ross 308 na antioxidační aktivitu krve vyjádřenou metodou FR a na retenci dusíku. Dále se práce věnuje vlivu česnekového extraktu na přírůstky hmotnosti, spotřebu a konverzi krmiva a jatečnou výtěžnost. Statisticky průkazně (P < 0,05) nejvyšší antioxidační aktivity v krvi bylo dosaženo u kontrolní skupiny při měření metodou FR. Statisticky průkazný (P < 0,05) vliv na retenci dusíku byl zjištěn u kontrolní skupiny oproti skupinám s obsahem 10 a 15 g čes-nekového extraktu na kilogram krmné směsi. Zkrmování česnekového extraktu nemělo statisticky průkazný vliv na přírůstky hmot-nosti, spotřebu a konverzi krmiva a jatečnou výtěžnost.This thesis is concerned with detecting the effect of the addition of garlic extract to the diet Ross 308 cockerels on blood antioxidant activity expressed by FR method and ni-trogen retention. It focuses the effect of garlic extract on body weight gain, feed con-sumption, feed conversion and carcass yield. Statistically significant (P <0.05) the highest antioxidant activity levels were achieved in the control group as measured by FR method. Statistically significant (P <0.05) effect on nitrogen retention was found in the control group compared to groups containing 10 and 15 g of garlic extract per kilogram of feed mixture . Feeding garlic extract had no statistically significant effect on body weight gain, feed consumption, feed conversion and carcass yield.
Klíčová slova:
antioxidační status; retence dusíku; výživa drůbeže; česnekový extrakt