Název:
Nutričně cenné látky hrachu a jejich změny při zpracování
Autoři:
Stávková, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla vypracována na téma Nutričně cenné látky hrachu a jejich změny při zpracování. V úvodu je hrách definován z hlediska složení a jeho účinků na lidský organismus. V první části se práce zabývá produkcí, sklizní, spotřebou, výživovým doporučením a požadavky na jakost hrachu. Druhá část pojednává o charakteristice jednotlivých druhů hrachu. Další část se zabývá nutričním složením hrachu, možnostem jeho zpracování a rozboru obsahových látek, které podléhají změnám při zpracování hrachu. V praktické části byl sestaven dotazník, který byl zaměřen na konzumaci a nákup hrachu. Nejvíce oblíbený mezi konzumenty je čerstvý hrách, z důvodu zachování vitaminů a dalších cenných složek.Bachelor thesis is called nutritionally important substances peas and their changes during processing. In the introduction, peas defined in terms of composition and its effects on the human organism. The aim was to also focus on the production, harvesting, consumption, dietary guidelines and quality requirements for peas. The second part deals with the characteristics of individual types of peas. Another section discusses the nutritional composition of peas, the possibility of treatment and analysis of content substances that change. In the practical part a questionnaire was put together focusing on the consumption and purchase of peas. Consumers prefer fresh peas, in order to preserve the vitamins and other valuable ingredients.
Klíčová slova:
hrách; jakost; konzervace; nutriční látky; produkce; spotřeba