Název:
Ovlivnění plazmatické hladiny cholesterolu modelového organizmu polynenasycenými mastnými kyselinami n-3
Autoři:
Čeganová, Markéta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo posoudit vliv polynenasycených mastných kyselin, především DHA a EPA, v dietě na živočišný organismus, na hladinu celkového, HDL a LDL cholesterolu a triacylglycerolů v plazmě. Modelovými zvířaty byli potkani, kteří byli rozděleni do 3 skupin po 10 ks: Kontrolní skupina byla s přídavkem 6 % oleje ze světlice barvířské (n-6, světlice), první skupina s přídavkem 6 % rybího oleje (n-3: EPA, DHA; ryba) a druhá skupina s 6 % přídavkem oleje z řasy Schizochytrium (n-3: DHA; DHA). Po 40 dnech byla zvířata usmrcena dle náležitých předpisů. Z odebraných vzorků krve byly stanoveny krevní lipidy metodou spektrofotometrie. Stanovení polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6 bylo metodou plynové chromatografie v jaterní, svalové a tukové tkáni potkanů. Vlivem zvýšeného obsahu PUFA n-3 ve skupinách s přídavkem rybího oleje a s olejem z řasy Schizochytrium, byl snížen celkový a LDL cholesterol ve srovnání s hladinou u skupiny kontrolní. TAG byly sníženy pouze u skupiny s přídavkem oleje z řasy Schizochytrium ve srovnání s kontrolní skupinou.The aim of this thesis is to assess the influence of the polyunsaturated fatty acids, especially DHA and EPA in the diet on the animal organism in accordance to the levels of total HDL and LDL cholesterol and triglycerides in plasma. As experimental animals were used rats and they were divided into 3 groups of 10 pieces: control group with the addition of 6 % Carthamus tinctorius (n-6 flares), the group with the addition of 6 % fish oil (n-3: EPA, DHA fish) and the group with 6 % addition of oil from Schizochytrium (n-3: DHA, DHA). After 40 days the animals were putted to death according to relevant regulations. Blood lipids were obtained from blood samples by spectrophotometry. Value of polyunsaturated fatty acids of n-3 and n-6 was set by gas chromatography in the liver, muscle and adipose tissue. In accordance to the increase of content n-3 PUFA in group with fish oil and with oil from Schizochytrium, total and LDL cholesterol was reduced in comparison of samples in control group. In comparison to the control group were TAG reduced only in the group with addition of oil.
Klíčová slova:
cholesterol; DHA; EPA; HDL cholesterol; LDL cholesterol; n-3; PUFA; tag