Original title:
Porovnanie kvality ekologickej a konvenčnej produkcie vybraných zeleninových druhov
Authors:
Jurica, Miloš Document type: Doctoral theses
Year:
2013
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] V letech 2007 v podzimní kultuře a 2008 v jarní a podzimní kultuře byla pěstována brokolice odr. 'Belstar F1', 'Lucky F1' a japonský typ ředkve odr.'Jarola F1' na certifikovaném ekologickém pozemku v Praze -- Tróji, současně na vedlejším konvenčním pozemku za účelem hodnocení jejich kvality. Pokus byl založen se dvěma hustotami porostu, u brokolice: 0,6 x 0,5m; 0,5 x 0,5m u ředkve 0,20 x 0,35m; 0,30 x 0,35m. U tržní produkce byly hodnoceny nutriční hodnoty: sušina, vláknina, celkové sacharidy, vitamín C, celkové karotenoidy, chlorofyl a, minerální látky (draslík, sodík, vápník, hořčík), celková antioxidační kapacita; dále dusičnany, elektrochemická hodnota (elektrická vodivost, pH, redox potenciál) vyjádřená jako P hodnota a senzorická hodnota pomocí deskriptorů doporučených v publikaci (Kopec, Horčín, 1997). Z hodnocení ekologické a konvenční produkce brokolice vyplynulo, že ekologický systém pěstování zvýšil neprůkazně u brokolice obsah karotenoidů, minerálních látek; u ředkve: vitamínu C, karotenoidů a sodíku. U ostatních nutričních znaků byl rozdíl zanedbatelný. Statisticky významný vliv měl u většiny hodnocených znaků i termín pěstování a ojediněle spon. Senzorické hodnocení u brokolice bylo v jarním pěstování v prospěch konvenční produkce a na podzim 2008 ve prospěch ekologické produkce. U ředkve byl v podzimním pěstování roku 2007 rozdíl zanedbatelný a na podzim 2008 v prospěch ekologické produkce.In the vintages 2007 (autumn culture) and 2008 (spring and autumn culture), there were grown broccoli varieties ''Belstar F1'' , ''Lucky F1'' and Japanese type of radish, variety ''Jarola F1'', on the certified organic land in Prague - Troja , and simultaneously on the neighbouring conventional plot to evaluate their quality. The experiment was set up with two densities of vegetation , broccoli: 0.6 x 0.5 m, 0.5 x 0.5 m and radish: 0.20 x 0.35 m, 0.30 x 0.35 m. The market production was evaluated for subsequent nutritional values : dry matter , fiber , total carbohydrates, vitamin C, total carotenoids and chlorophyll, minerals (potassium, sodium, calcium, magnesium), total antioxidant capacity ,further also nitrates, electrochemical value (electrical conductivity, pH, redox potential) is expressed as a P value and a sensorial value using the descriptors recommended in the publication (Kopec, Horčín, 1997) . The evaluation of organic and conventional production of broccoli and radish showed that the ecological system of cultivation inconclusively increased the content of carotenoids and minerals in broccoli and vitamin C, carotenoids and sodium in radish. In other nutritional characters, the difference was negligible. Statistically significant effect of the most characters was evaluated also for the season of cultivation and occasionally the density of vegetation. Sensory evaluation of broccoli was in the spring term in favor of conventional production and in the autumn of 2008 in favor of organic production . The radish grown in autumn 2007 did not show any significant difference, the autumn term of growing in 2008 was in favor of organic production.
Keywords:
ekologická produkce; konvenční produkce; zelenina