Název:
Sledování faktorů, které ovlivňují preference při výběru bioproduktů oproti potravinám z konvenční produkce
Autoři:
Ryšavý, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce zkoumá faktory, které ovlivňují preference a chování spotřebitelů při výběru mezi bioprodukty a konvenčními produkty. Cílem práce bylo porovnat důvody, které vedou spotřebitele v okresu Brno-město ke koupi biopotravin podle určitých kritérií, a to na základě předpokladu, že zdravý životní styl a častější nakupování spolu vzájemně souvisí. Údaje byly od respondentů zjištěny pomocí online dotazníkového šetření. Ze zjištěných údajů o výšce a hmotnosti respondentů, byl vypočítán Body Mass Index (BMI), který byl porovnáván s frekvencí nakupování biopotravin. Jako další ukazatel zdravého životního stylu bylo vybráno kouření. Respondenti odpovídali na otázky o biopotravinách a jejich nutričních hodnotách, kvalitě a zdraví, chuti, ceně, trvanlivosti, a zda preferují spíše české, nebo zahraniční biopotraviny, či pro ně není jejich původ důležitý. Závislost mezi zvolenými faktory byla testována pomocí statistických testů. Hlavní předpoklad, že zdravý životní styl a častější nakupování biopotravin vzájemně souvisí se ve slabé míře potvrdil. Respondenti, kteří častěji nakupují biopotraviny, mají nižší hodnoty BMI a s rostoucími hodnotami, které naznačují zvyšující se nadváhu nebo obezitu, u nich ve slabé míře klesá frekvence nakupování biopotravin. Zároveň je frekvence nakupování biopotravin nižší u respondentů, kteří kouří. Nejčastějším důvodem nákupu biopotravin byl názor, že jsou biopotraviny zdravější, chutnější a ekologické zemědělství je šetrnější k životnímu prostředí než konvenční zemědělství.This bachelor thesis examines factors that influence consumer preferences and behaviour when choosing between organic products and conventional products. The aim of the work is to compare reasons that lead consumers in the district of Brno-město to buy organic food according to certain criteria, based on the assumption that a healthy lifestyle and more frequent shopping are interrelated. The data were obtained from respondents using an online survey. From these data, which included the height and weight of respondents, the Body Mass Index (BMI) of respondents was calculated and then compared with the frequency of organic food purchases. Smoking was chosen as another indicator of a healthy lifestyle. Respondents answered questions about organic food and its nutritional values, quality and health, taste, price, shelf life, and whether they prefer Czech or foreign organic food, or whether their origin is not important to them. The dependence between these selected factors was tested using statistical tests. The main assumption that a healthy lifestyle and more frequent purchases of organic food are interrelated is weakly confirmed. Respondents who buy organic food more frequently have lower BMI values. With increasing values indicating higher weight or obesity, the frequency of organic food purchases decreases slightly. At the same time, the frequency of shopping for organic food is lower among respondents who smoke. The most common reasons for buying organic food is the view that organic food is healthier and tastier and organic farming is more environmentally friendly than conventional farming.
Klíčová slova:
biopotraviny; consumer preferences; ecological agriculture; ekologické zemědělství; healthy lifestyle; organic food; preference spotřebitelů; zdravý životní styl