Název:
Změny fyzikálně chemických vlastností chladírensky skladovaných jablek
Autoři:
Vojtěšková, Darja Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Fyzikální a chemické změny jablek v průběhu zrání na stromě a v posklizňových změnách hrají důležitou roli. Cílem bylo zaměřit se na tyto změny a následně je vyhodnotit. V literární části je práce zaměřena na chemické a nutriční hlediska plodů, zrání a dýchání plodů, sklizeň, možnosti skladování a fyziologické poruchy během skladování. V praktické části byly hodnoceny tři odrůdy jablek "Rubinola, Prima a Topaz". Nejdříve byly hodnoceny plody v průběhu zrání na stromě. U každé odrůdy bylo odebráno vždy pět plodů každých 7 dní. V optimální zralosti bylo posbíráno 40 plod každé odrůdy a byly chladírensky skladovány po dobu 90 dní při teplotě 3 °C. Dle kvalitativních znaků jaké jsou chemické vlastnosti (škrobový test, rozpustná sušina a titrační kyseliny) a mechanickofyzikálních vlastností (penetrometrická pevnost, hmotnost) byly odrůdy měřeny a následně vyhodnoceny.Physical and chemical changes during maturation of apple tree and in post-harvest changes play an important role. The aim was to focus on these changes and subsequently evaluated. In the literary part of the thesis is focused on chemical and nutritional aspects fruit ripening and respiration fruits, harvest, storage options and physiological disorders during storage. In the practical part were evaluated three varieties of apples "Rubinola, Prima and Topaz." First, the fruits were evaluated during ripening on the tree. For each variety were taken each five fruits every 7 days. The optimum ripeness was collected 40 varieties of each fruit and the cold storage for 90 days at a temperature of 3 °C. According to the qualitative characteristics of those properties (starch test, soluble solids and titratable acid) and mechanical-physical properties (penetrometer strength, weight) were measured varieties and subsequently evaluated.
Klíčová slova:
fyziologické poruchy; jablka; metody stanovení; skladování; sklizeň; Streif index; zrání a dýchání plodů