Název:
Vliv odlistění zóny hroznů na kvalitu hroznů odrůdy Sauvignon blanc
Autoři:
Masarik, Arnold Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou odlistění zóny hroznů u odrůdy Sauvignon blanc. V literární části jsou shromážděny studie, ze kterých vychází pěstitelské doporučení pro provedení tohoto agrotechnického zásahu. Část práce je věnována methoxypyrazinům, jako skupině aromatických látek, které tvoří důležitou složku aromatického profilu vín odrůdy Sauvignon blanc. Praktická část obsahuje zhodnocení pokusu čtyř variant se stejným termínem odlistění zóny hroznů, ale v různé intenzitě. Pro pokus byla zvolena odrůda Sauvignon blanc. Každá varianta byla podrobena základní analýze kvalitativních parametrů moštu. Dále byly z každé pokusné varianty vyrobeny vzorky vín, u kterých proběhlo analytické měření methoxypyrazinů a senzorická analýza.Subject of this thesis is the question of defoliation of a grape zone at the variety Sauvignon blanc. Studies are assembled at the literary part, which growing recommendations for achieving this agrotechnological process lead from. Part of the thesis tends to the methoxypyrazines as they make up an important part of an aromatic profile of the Sauvignon blanc variety. Practical part involves results of four variants, all with the same time of defoliation, but with different intensity. The variety Sauvignon blanc was chosen for this experiment. Each variant underwent basic analysis of quality parameters of juice. Furthermore, samples of wines were made from each experimental variant. These samples were analytically measured for methoxypyrazines and a sensory analysis was made.
Klíčová slova:
intenzita; methoxypyraziny; odlistění; Sauvignon blanc; termín