Název:
Nové trendy vo výrobe šumivých vín
Autoři:
Valkovič, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se věnuje popisu různých metod výroby šumivých vín a nových trendů s těmito metodami spojených. Dále je popsána produkce šumivých vín v České republice. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidantů a polyfenolů v souvislosti se způsobem výroby konkrétního šumivého vína.This thesis is focused on the description of individual methods of sparkling wine production and new trends associated with these methods. Subsequently, the production of sparkling wines in the Czech Republic is described. The experimental part is devoted to the determination of antioxidants and polyphenols with relation to the method of production of a particular sparkling wine.
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; kvasinky; polyfenoly; polyphenols; Pét-nat; sparkling wines; yeasts; šumivé víno