Název:
Mikrorobiologie vína
Autoři:
Sojka, Jakub Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se prvotně zabývá monitoringem určitých skupin mikroorganismů ve vínech a jejich působením na kvalitu vín. Teoretická část se snaží těžit z poznatků novodobé literatury, úvod je věnován složení bobulí a jeho změnám během vegetace. Po získání suroviny nastává její zpracování a přetváření až do finálního produktu. Podstatná část je věnována fermentaci, kvasinkovým mikroorganismům, technologicky důležitým bakteriím a plísním. Dalším cílem práce bylo shromáždit informace o vadách vín a o prevenci a boji proti kontaminujícím mikroorganismům. Praktická část je tvořena mikrobiologickým rozborem vzorků vín. Ve vínech byly stanovovány bakterie mléčného kvašení, kvasinky a celkový počet mikroorganismů. K rozborům byly vybrány čtyři druhy vína, dvě bílá a dvě červená. Každé víno bylo zastoupeno vzorkem od malovinaře a vzorkem z většího vinařství. Zastoupení mikroorganismů je porovnáváno vzhledem k velikosti vinařů.The aim of this thesis is to track the specific groups of microorganism in wines, that affect a quality of wines. The theoretical part includes information about a composition of grapes and about a rippening grapes. After the harvest, the grapes are destemmed, crushed and pressed. Juice from the grapes is fermented by yeasts to wine. The main thesis of the theoretical part is about fermentation, yeasts and other microorganisms important in winemaking. This part also describes wine defects, that are caused by undesirable microorganisms and also describes how to avoid wine defects. The goal of practical part was making analysis of microorganisms in wines. In wines were determined lactic acid bacteria, yeasts and total number of microorganisms. Analysis was making in white wines and red wines. Results from microbiologic analysis compare a samples from small winemakers with a samples from wine companies.
Klíčová slova:
choroby vín; fermentace; mikroorganismus; výroba vína