Název:
Bakterie mléčného kvašení v procesech nakládání s bioodpady
Překlad názvu:
Lactic acid bacteria in biowaste management processes
Autoři:
Šilingerová, Lenka ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Pilnáček, Vojtěch (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce poskytuje ucelenou studii z oblasti nakládání s bioodpady se zaměřením na procesy, které využívají specifické druhy mikroorganismů, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Rešeršní práce se zaměřuje především na popis různých metod a technologií, které umožňují efektivní a udržitelné zpracování bioodpadu a jeho přeměnu na produkty s přidanou hodnotou. Poukazuje také na využití mikroorganismů při fermentaci a rozkladu organických materiálů s cílem minimalizovat odpad a získat hodnotné vedlejší produkty, jako jsou organická hnojiva nebo bioplyn. Kromě toho jsou uvedeny možnosti využití těchto produktů v různých odvětvích, jako je zemědělství a průmysl, orientovaných na jejich ekonomickou a ekologickou udržitelnost. Tato práce také zkoumá možnosti a snahy začlenit nebo nahradit tyto inovativní metody v praxi a přináší nové nápady pro budoucí výzkum a vývoj v oblasti využití produktů s přidanou hodnotou získaných udržitelným zpracováním bioodpadu. Klíčová slova: bakterie mléčného kvašení, bioodpad, sanitaceThis bachelor's thesis provides a comprehensive study in the field of bio-waste management, focusing on the processes used in this field, including the micro-organisms involved, such as lactic acid bacteria. This thesis focuses mainly on the description of various methods and technologies that enable efficient and sustainable processing of bio-waste and its transformation into value-added products. It also points to the use of microorganisms in the fermentation and decomposition of organic materials in order to minimize waste and obtain valuable by-products such as organic fertilizers or biogas. In addition, the possibilities of using these products in various sectors, such as agriculture and industry, oriented towards their economic and ecological sustainability, are presented. This work also explores the possibilities and efforts to incorporate or replace these innovative methods in practice and suggests new ideas for future research and development in the area of using value-added products obtained from sustainable bio-waste processing. Key words: lactic acid bacteria, biowaste, sanitation
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašení; bioodpad; hygienizace; biowaste; lactic acid bacteria; sanitation