Název:
Stanovení kvalitativních parametrů vybraných odrůd pšenice ozimé
Překlad názvu:
Determination of qualitative parameters of selected varieties of wheat
Autoři:
Malíková, Jana ; Kolouchová, Ladislava (oponent) ; Lolková, Andrea (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením kvality 11 odrůd pšenice ozimé ze sklizně roku 2021. Teoretická část se zabývá botanickou charakteristikou a morfologií pšenice, jejími nejčastějšími chorobami a charakteristikou vybraných odrůd. Dále jsou zde charakterizovány nejdůležitější základní kvalitativní parametry pšenice i její reologické vlastnosti a metody vhodné pro jejich stanovení. Praktická část byla prováděna ve společnosti Penam a.s. ve mlýně ve Vojkovicích. Vzorky byly dodány firmou Oseva a.s. za účelem monitoringu odrůd a genetického šlechtění i zhodnocení kvality sklizně. Z výsledků základních kvalitativních parametrů a reologických stanovení na alveografu, farinografu a extenzografu bylo zjištěno, že všechny odrůdy byly potravinářské kvality náležející do kvalitativních jakostních skupin A či B a jednoznačně nebyla vyhodnocena nejhorší či nejlepší odrůda. V poslední části práce byl hodnocen vliv rozdílných lokalit na kvalitu jednotlivých odrůd a to z oblastí Chrlice, Věrovany a Čáslav. Rozdílné lokality měly vliv zejména na základní vlastnosti pšenice, které jsou ovlivněny agrotechnickými a klimatickými podmínkami. Největší rozdíly byly zaznamenány u stanovení vlhkosti a obsahu N-látek.
This bachelor's thesis deals with the evaluation of the quality of 11 varieties of winter wheat from the 2021 harvest. The theoretical part concerned with the botanical characteristics and morphology of wheat, its most common diseases and the characteristics of selected varieties. Furthermore, the most important basic quality parameters of wheat as well as its rheological properties and methods suitable for their determination are characterized. The practical part was realised in company Penam a.s. in the mill in Vojkovice. The samples were supplied by Oseva a.s. for the purpose of monitoring varieties and genetic breeding as well as evaluation of harvest quality. From the results of the basic quality parameters and rheological determinations on the alveograph, farinograph and extensograph, it was found that all the varieties were of food quality belonging to quality groups A or B, and the worst or best variety was not clearly evaluated. In the last part of the thesis, the influence of different localities on the quality of individual varieties was evaluated, from the areas of Chrlice, Věrovany and Čáslav. The different localities had an effect especially on the basic properties of wheat, which are influenced by agrotechnical and climatic conditions. The most differences were recorded in the determination of moisture content and N-substance content.
Klíčová slova:
pšenice; reologické vlastnosti; základní parametry; basic parameters; rheological properties; wheat
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/248177