Název:
Vývoj metodiky pro identifikaci hmyzu určeného pro lidskou spotřebu na základě molekulárních metod
Překlad názvu:
Development of a molecular methodology for the identification of insects used for human consumption
Autoři:
MÜLLEROVÁ, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hmyz bývá často označován jako potravina budoucnosti. Důležitým předpokladem pro využití hmyzu jako potraviny je konstrukce přesné a spolehlivé metody detekce hmyzu. Cílem bakalářské práce bylo vyvinout molekulární metodu, podle které by se v potravinách dala ověřit přítomnost potemníka moučného (Tenebrio molitor), jenž je od roku 2021 v EU schválen ke konzumaci. Experimentální část zahrnovala optimalizaci izolace DNA potemníka moučného. Pro ověření specificity metody bylo pracováno i s potemníkem brazilským (Zophobas morio), který ke konzumaci schválen není. DNA byla izolována ze sušených larev brouků, z běžného pečiva, perníku, čokolády a rýžové kaše. Pro izolaci DNA byly provedeny 3 různé postupy. Jako vhodná metoda s nejvyšší výtěžností a čistotou DNA byla stanovena metoda izolace DNA pomocí CTAB-PVP. Následně byla provedena optimalizace složení reakční směsi a reakčního cyklu PCR včetně optimalizace annealingu primerů. Výsledky byly vizualizovány pomocí gelové elektroforézy. Výsledná metoda je přesná, specifická a vhodná pro rutinní detekci potemníka moučného v potravinách.Insect is often recognized as foodstuff of the future. An important requirement for insect use as a foodstuff is the development of an accurate and reliable method of insect detection. The goal of the bachelor thesis was to develop a molecular method that could be used for detecting the mealworm (Tenebrio molitor), an EU-approved species, in foodstuffs. The experimental part of the thesis included optimalization of mealworm DNA extraction. Specificity test of the method was performer on the superworm (Zophobas morio), which is not approved for consumption in the EU. DNA was extracted using 3 different methods. The optimal method achieving highest DNA yield and purity was DNA extraction with CTAB-PVP. Following DNA extraction, optimalization for PCR mix and cycle was peformed, which included optimalization of primer annealing. Results were visualised by gel electrophoresis. The optimized method is accurate, specific and appropriate for routine detection of the mealworm in foodstuffs.
Klíčová slova:
CTAB-PVP; izolace DNA; molekulární detekce; PCR; potemník brazilský; potemník moučný; Tenebrio molitor; Zophobas morio; CTAB-PVP; DNA extraction; mealworm; molecular detection; PCR; superworm; Tenebrio molitor; Zophobas morio Citace: MÜLLEROVÁ, Veronika. Vývoj metodiky pro identifikaci hmyzu určeného pro lidskou spotřebu na základě molekulárních metod. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71347