Název:
Zdroje elektrické energie poháněné lidskou silou
Překlad názvu:
Human powered electric sources
Autoři:
Naller, Ivan ; Škoda, Jan (oponent) ; Baxant, Petr (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této práce je zmapování zdrojů elektrické energie poháněných člověkem. Je rozdělena do tří částí, z nichž první pojednává o svalech lidského těla a nezbytných složkách stravy. Druhá část zahrnuje rešerši vytvořených prototypů generátorů od malých až po velké výkony. Poslední část je zaměřena na vlastní výkony, které lze u daného jedince dosáhnout, a s tím spojenou energetickou náročnost lidstva. Po provedeném experimentu je patrné, že průměrný výkon člověka je v rozmezí od 150 do 300 W. Na základě zjištěných údajů je možné využít energii vytvářenou člověkem (v posilovnách, fit centrech….) na osvětlení, nebo jednoduché aplikace jako je ohřev vody atd.
The aim of this work is to map sources of electricity-driven man. It is divided into three parts, the first of which deals with the muscles of the human body and essential components of the diet. The second part includes a search created prototypes of generators from small to big achievements. The last part is focused on the performance that can be achieved in a given individual and the associated energy demands of humanity. After the experiment, it is apparent that the average power of man is in the range of 150 to 300 W. On the basis of the data obtained it is possible to use the energy generated man (in gyms, fitness centers ....) for lighting, or simple applications such as water heating etc.
Klíčová slova:
aktivní přeměna; bílkoviny; energie; energie pro osvětlení; lidská síla; pasivní přeměna; pohánějící mechanismy; proteiny; sacharidy; srovnání energií; svaly; active transformation energy for lighting; carbohydrate; comparing energy; energy; human power; muscle proteins; passive transformation; powering mechanisms; protein
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38845