Název:
Pícninářské a semenářské vlastnosti letguminóz rodu Lathyrus a Vicia
Překlad názvu:
The fodder and seed properties of leguminoses from genus \kur{Lathyrus} and \kur{Vicia}
Autoři:
BOJAROVÁ, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá pícninářskými a semenářskými vlastnostmi leguminóz rodu Lathyrus a Vicia. Dále shrnuje všeobecný význam vybraných leguminóz v zemědělství, zvláště pak jejich schopnost vázat vzdušný dusík. Důležitou roli hrají leguminózy také při sestavování osevních postupů, jejich zastoupení v trvalých travních porostech a s tím související i pícninářská hodnota porostu se zastoupením hrachoru a vikve při využívání porostu jako krmiva. Práce se také zabývá tématem semenářství legumninóz, které je náročné z hlediska citlivostí na vlivy počasí, náchylností k chorobám, nestejnoměrnému dozrávání, pukání lusků a tvrdoslupečnosti.This thesis deals with fodder crops and seed characteristics of legumes of the genus Lathyrus and Vicia. Furthermore, it summarizes general characteristics of the selected legumes in agriculture, especially its ability to bind atmospheric nitrogen. Legumes play an important role in preparing crop rotation; another important role is their proportion in the permanent grass stands and related value of fodder crops´ vegetation - with proportion of chickling and vetch - in the use as pasturage. The thesis concerns seed production of legumes which is demanding in terms of sensitivity to weather conditions, liability to diseases, uneven ripening, pod dehiscence and hard husk.
Klíčová slova:
Hrachor; jeteloviny; semenářství; travní porosty; vikev; Lathyrus; seed; shamrock; trefoil; Vicia Citace: BOJAROVÁ, Jana. Pícninářské a semenářské vlastnosti letguminóz rodu Lathyrus a Vicia. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/19034