Název:
Komplexní charakterizace plodů angreštu
Překlad názvu:
Complex characterisation of gooseberry fruits
Autoři:
Rodzíková, Martina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek angreštu a jeho senzorickou analýzou se zaměřením na chutnost (flavour). V teoretické části je popsána zejména obecná charakteristika, biologické znaky a vlastnosti vybraných odrůd, léčivé účinky, účinné látky obsažené v plodech angreštu a jeho využití. Cílem praktické části bylo stanovit pomocí metody SPME-GC-FID aromaticky aktivní látky obsažené v plodech devatenácti vybraných odrůd angreštu. Celkem bylo identifikováno 45 těkavých sloučenin, z toho 17 alkoholů, 11 aldehydů, 6 ketonů, 9 esterů a 2 kyseliny. Pro lepší identifikaci byl jeden vzorek (odrůda Captivátor) podroben také analýze GC-MS s purge and trap extrakcí. Pomocí hmotnostních spekter byl jednoznačně potvrzen pentan-1-ol, hexanal, pentanal, ethylethanoát, ethylbutanoát, methylethanoát, methylbutanoát a ethanol. K celkovému hodnoceni senzorické jakosti a chutnosti plodů bylo vybráno několik odrůd, mezi nejlépe hodnocené vzorky podle posuzovatelů patří odrůdy Karmen a Remarka.
This thesis deals with the assessment of aroma active compounds in gooseberry and sensory analysis of it focusing on flavour. The theoretical part describes general characteristics, biological marks and properties of selected varieties, healing abilities, the active substances contained in gooseberry fruits and their use. The aim of the experimental part was to determine aroma-active substances contained in fruits of nineteen selected cultivars of gooseberry using SPME-GC-FID method. In total 45 volatile compounds were identified, among them 17 alcohols, 11 aldehydes, 6 ketones, 9 esters and 2 acids. For a better identification one sample (Captivátor variety) was also analysed using GC-MS with purge and trap extraction. Pentan-1-ol, hexanal, pentanal, ethylethanoate, ethylbutanoate, methylethanoate, methylbutanoate and ethanol were confirmed using mass spectra. Only several cultivars were selected for the assessment of overall sensory quality and palatability of fruits. Karmen and Remarka varieties were considered as the best samples by assessors.
Klíčová slova:
angrešt; senzorická analýza; SPME-GC-FID; gooseberry; sensory analysis; SPME-GC-FID
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/30866