Název:
Využití mikroenkapsulace v potravinářství
Autoři:
Hofbauerová, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je teoretická, je zaměřena na využití mikroenkapsulace v potravinářském průmyslu. Cílem této práce je vypracování literární rešerše, kde budou shrnuty aktuální poznatky o využívání procesů mikroenkapsulace v potravinářství. Součástí je přehled jednotlivých metod a materiálů, aplikovaných v potravinářství. Z metod jsou zde uvedeny například potahovaní, koacervace, extruze, sušení rozprašováním, elektrosprejování, elektrostatické zvlákňování a další. Z nejčastěji aplikovaných materiálů jsou zde zahrnuty polysacharidy, proteiny, tuky a vosky. Z proteinů jsou zastoupeny jak rostlinné proteiny, tak živočišné. Z proteinů živočišných jsou používány například mléčné bílkoviny nebo želatina, z rostlinných hrachový, zeinový či proteiny z chia semínek. Z polysacharidů je zde uveden škrob, chitosan, maltodextriny či arabská guma. U jednotlivých materiálů jsou uvedeny jejich fyzikální a chemické vlastnosti a příklady jejich aplikace.This bachelor's thesis is theoretical, it is focused on the use of microencapsulation in the food industry. The goal of this work is to develop a literature review, where current knowledge about the use of microencapsulation processes in the food industry will be processed. It includes an overview of individual methods and materials applied in the food industry. Among the methods listed here are, for example, coating, coacervation, extrusion, spray drying, electrospraying, electrospinning and others. The most frequently applied materials include polysaccharides, proteins, fats and waxes. Proteins include both plant and animal proteins. Polysaccharides include starch, chitosan, maltodextrins or gum arabic, animal proteins include milk proteins or gelatin, vegetable proteins pea, zein or chia seed proteins. For individual materials, their physical and chemical properties and examples of their application are given.
Klíčová slova:
food technology; materials; materiály; methods; metody; microencapsulation; mikroenkapsulace; potravinářský průmysl