Original title:
Vnější faktory působící na výkrm brojlerových kuřat
Authors:
Taláková, Viktorie Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce pojednává o jednotlivých faktorech, které vstupují do procesu výkrmu brojlerů. Práce pokrývá historii chovu brojlerů až po současnost, přičemž jsou představeni nejdůležitější současní zástupci masných hybridů – Ross 308 a Cobb 500. Jsou uvedeny statistické údaje týkající se aktuální produkce i spotřeby kuřecího masa v České republice a ve světě. Dále jsou zmíněny vnitřní faktory ovlivňující výkrm brojlerových kuřat. V hlavní části práce jsou zkoumány nejdůležitější vnější faktory a jejich souvislost s růstem vykrmovaných kuřat. Dále je v hlavní části hodnocena souvislost mezi koncentrací kuřat na hale a jejich welfare. Závěrem jsou pak jednotlivé faktory zhodnoceny z hlediska jejich vlivu na výkrm. Mezi nejpodstatnější faktory patří čistota a desinfekce haly, krmivo, voda, mikroklima, stelivo a koncentrace kuřat na hale. Na celkových nákladech se nejvíce podílí spotřeba krmiva.The bachelor thesis discusses individual factors which affect broiler chicken fattening. This work includes a brief history of broiler chicken production up to the present day, as well as the most crucial broiler breeds – Ross 308 and Cobb 500. Statistical data about the production and consumption of chicken meat in the Czech Republic and the world are also mentioned. This work continues with the description of internal factors affecting broiler chicken production. The central part of the bachelor thesis dedicates to external factors, their connection with chicken fattening, and the correlation between the concentration of the chickens and their welfare. The effect of individual external factors is evaluated at the end of the work. The most essential factors are disinfection of the poultry farm, feeding, water, microclimate, litter, and floor space density. Feed is the most significant part of the total cost.
Keywords:
broilers; brojleři; external factors; poultry fattening; vnější faktory; výkrm; welfare