Název:
Porovnání medů mezi sebou na základě různých parametrů
Autoři:
Bajerová, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce v teoretické části krátce popisuje získávání a zpracování medu. Poté jsou charakterizovány některé jeho fyzikální a chemické vlastnosti se zaměřením na způsoby jejich stanovení. Práce se dále zabývá účinky medu na lidské zdraví a jeho možnými aplikacemi při léčbě různých onemocnění, a nakonec i krátkým představením ostatních včelích produktů. V praktické části byla provedena analýza vybraných fyzikálních a chemických vlastností (obsah vody, titrační kyselost, aktivní kyselost, barva, obsah glukózy, obsah prolinu) vzorků medu, které byly získány z tržní sítě. Výsledky stanovení byly porovnány s legislativou stanovenými hodnotami. Pro celkové posouzení bylo provedeno rovněž senzorické hodnocení. Na závěr bylo provedeno také statistické srovnání jednotlivých výsledků mezi sebou.In the theoretical part, this diploma thesis briefly describes the origin and processing of honey. Then, some of its physical and chemical properties are characterized, focusing on the methods of their determination. The work also focuses on the effects of honey on human health and its possible applications in the treatment of various diseases, and finally with a brief presentation of other bee products. In the practical part, an analysis of selected physical and chemical properties (water content, titratable acidity, active acidity, colour, glucose content, proline content) of honey samples obtained from the market was performed. The results of the determination were compared with the values set by the legislation. A sensory evaluation was also carried out for the overall assessment. Finally, a statistical comparison of individual results was also performed.
Klíčová slova:
bee products; honey; jakost; legislation; legislativa; med; quality; sensory analysis; senzorická analýza; včelí produkty