Název:
Mastné kyseliny v ovčím mléce
Autoři:
Horáková, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce pojednává o obsahu mastných kyselin v ovčím mléce. Je zde popsána domestikace ovcí, vývoj stavu ovcí v České republice a složení ovčího mléka. Dále jsou zde definovány mastné kyseliny a jejich obsah v ovčím mléce a faktory ovlivňující jejich koncentraci. Cílem bakalářské práce je zhodnotit obsah a složení mastných kyselin v ovčím mléce podle dostupných informací z odborné a vědecké literatury. Práce se dělí na dvě hlavní části. První část pojednává o vývoji chovu ovcí na našem území, o složení ovčího mléka a o mastných kyselinách a jejich zastoupení v ovčím mléce. Závěrečná část bakalářské páce je věnována jednotlivým studiím věnovaným ovčímu mléku a obsahu mastných kyselin v něm.The bachelor's thesis discusses the contents of fatty acids in sheep's milk as well as their domestication, tracking their numbers in the Czech Republic and the composition of sheep's milk. Furthermore, fatty acids and their content in sheeps milk and factors influencing their concentration are defined here. The aim of this thesis is to evaluate the contents and composition of fatty acids in sheep's milk according to available information from both technical and scientific literature. The work is divided into two main parts. The first part discusses the developments in sheep breeding in our country, the composition of sheep's milk and fatty acids and their representation in sheep's milk. The final part of the bachelor's thesis is dedicated to individual studies concerning sheep's milk and its fatty acid content.
Klíčová slova:
fatty acids; mastné kyseliny; milk composition; ovčí mléko; sheep milk; složení mléka