Název:
Effect of real exchange rate to productivity and trade of Kenyan tea industry
Autoři:
Mwangi, Speranza Njeri Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The aim of this thesis was to understand the relationship between real exchange rates and tea productivity in Kenya. The study was anchored by the Keynesian model of open economies, the Gravity model, the Porters Competitive Model, the Solow Growth Model and the Heckscher-Ohlin model. The study focused on the period 1993 -2022. The study used time series data. The overall objective of the thesis was done through the evaluation of two specific objectives. The first specific objective was to determine the effect of the real exchange rate on the productivity of tea in Kenya. The independent variables included real effective exchange rate, precipitation, and degree of openness. It was found that the real effective exchange rate and the precipitation had a positive and statistically significant effect on productivity. The degree of openness was found to have a negative and statistically insignificant effect on productivity. The second objective of the study was to determine the effect of the exchange rate on the of Kenyan tea. The study established that the real effective exchange rate had a positive but statistically insignificant effect on the trade in Kenyan tea. The study established that the trade of competitor’s tea had a positive and statistically significant effect on trade in Kenyan tea. The study also established that relative prices had a negative and statistically significant effect on the trade in Kenyan tea. Based on the findings, it was recommended that the government of Kenya work to maintain the shilling at levels that stimulate productivity and enact measures to increase the quality and branding of Kenya tea to increase the international competitiveness of Kenyan tea.Konečný cíl této práce je porozumět efektu reálného směnného kurzu na produkivita čaje v Keni. Studie byla zakotvena v Keynesiánském modelu otevřených ekonomik, Gravitačním modelu, Porterově konkurenčním modelu, Solowově modelu růstu a Hecksher-Ohlinově modelu. Studie se zaměřovala na období 1993 – 2022 a využívala sérií časových dat. Konečný cíl teze byl uskutečněn evaluací dvou specifických cílů. Prvním specifickým cílem bylo určit efekt reálného směnného kurzu na produkci čaje v Keni. Nezávislé proměnné zahrnovaly skutečný efektivní směnný kurz, srážkové úhrny a stupeň otevřenosti. Bylo zjištěno, že skutečný efektivní směnný kurz a srážkové úhrny měly pozitivní a statisticky vznamný efekt na produkci. Bylo zjištěno, že stupeň otevřenosti má negativní a statisticky nevýznamný efekt na produkci. Druhým specifickým cílem studie bylo zjistit efekt směnného kurzu na Keňský čaj. Studie ukázala, že skutečný efektivní směnný kurz má poztivní, ale statisticky nevýznamný vliv na obchodování Keňského čaje. Studie ukázala, že obchodování s konkurenčním čajem měl pozitivní a statisticky významný efekt na obchodování keňského čaje. Studie také prokázala, že relativní ceny měly negativní a statisticky významný vliv na obchodování s keňským čajem. Na základě těchto zjištění bylo doporučeno, že keňská vláda pracuje na zachování hodnoty keňského šilinku na úrovních, které stimulují produktivitu a nařizují opatření pro zvýšení kvality a brandingu keňského čaje pro zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti keňského čaje.
Klíčová slova:
exchange rate; exports; obchodování; productivity; produktivita; relative prices; relativní ceny; směnný kurz; trade