Název:
Typy plýtvání potravinami v českých domácnostech
Překlad názvu:
Types of food wasting in Czech households
Autoři:
Spurná, Jana ; Richter, Eva (vedoucí práce) ; Vomáčka, Aleš (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] (česky): V 21. století je plýtvání potravinami stále rostoucí problém, přičemž domácnosti jsou zodpovědné za více jak polovinu množství potravinového odpadu. K plýtvání potravinami dochází v důsledku souhry plánování spotřeby, nakupování, skladování, přípravy, konzumace a likvidace potravin v kombinaci s dalšími faktory. Na základě analýzy odpovědí respondentů z průzkumu Potraviny 2021 sebraného CVVM na reprezentativním vzorku české populace ve věku od 15 do 90 let (n = 884) byly identifikovány čtyři segmenty. Výsledky ukazují, že "Plýtvající kompostéři" (30,54 % domácností), u nichž je vyšší plýtvání potravinami na domácnost založeno na náročnosti zajištění potravin pro děti, představují dobrou skupinu, na kterou se zaměřit při snaze o snížení plýtvání. "Nedbalí plýtvači" (21,44 %) s jejich obecným nezájmem o plýtvání potravinami a potraviny obecně představují nejhorší skupinu z hlediska plýtvání potravinami v české společnosti. Zatímco "Spořiví" (20,5 %), kteří jsou spíše starší, ukazují, jak je zkušenost, čas a ekonomické omezení podporující jejich nízké plýtvání, přestože ho nevnímají jako problém. Nejméně plýtvající a nejvíce environmentálně aktivní jsou "Proaktivní" (27,51 %), kteří mají častěji vysokoškolské vzdělání. Zohlednění výsledků této práce může zlepšit účinnost opatření proti...(in English): Food waste is a growing problem in the 21st century, with households responsible for more than half of all food waste. Food waste occurs due to the combination of consumption planning, shopping, storage, preparation, consumption, and disposal of food, together with other factors. Based on an analysis of respondents' answers from the Food 2021 survey conducted by CVVM on a representative sample of the Czech population aged 15 to 90 (n = 884), four segments were identified. The results show that "Wasteful Composters" (30.54% of households), whose higher food waste per household is based on the difficulty of providing food for children, represent a good group to target in efforts to reduce waste. "Careless wasters" (21.44%) with their general lack of interest in food waste and food in general represent the worst group in terms of food waste in Czech society. While "Thrifty" (20.5%), who tend to be older, show how experience, time, and economic constraints support their low wastage, even though they do not perceive it as a problem. The least wasteful and most environmentally active are the "Proactive" (27.51%) who are more likely to have a college degree. Taking into account the results of this work can improve the effectiveness of anti-food waste interventions. Key words (in English):...
Klíčová slova:
Plýtvání potravinami|Spotřebitelské chování|Segmentace|potraviny|plýtvání|česká populace; food waste|consumer behaviour|segmentation|food|waste|czech population