Název:
Dietní zvyklosti včetně konzumace vlákniny u obézních lidí
Překlad názvu:
Dietary habits including fibre consumption in obese people
Autoři:
KUTĚJOVÁ, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Téma bakalářské práce je "Dietní zvyklosti včetně konzumace vlákniny u obézních lidí". Teoretická část je rozdělena na dvě části. První část se zabývá problematikou obezity, jejími příčinami, diagnostikou, léčbou a komplikacemi. Druhá část je věnována vláknině. Je zde popsáno, jaké má účinky, jaké je rozdělení vlákniny, jaké jsou její zdroje, možné nežádoucí účinky vlákniny a její doporučené množství. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit a zmapovat stravovací zvyklosti obézních jedinců. Dalším cílem bylo zmapovat konzumaci vlákniny obézních lidí a následně tato sebraná data porovnat s daty kontrolní skupiny, kterou tvořili lidé s normální hmotností. Byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu. Pro naplnění prvního cíle byl použit semistrukturovaný rozhovor a 7denní jídelníček, který byl propočítán pomocí aplikace Nutriservis. Tento jídelníček sloužil pro naplnění i druhého cíle. Výzkumný soubor tvořilo 15 jedinců s BMI nad 30 kg/m2. Věkové rozmezí této skupiny bylo 26-48 let s věkovým průměrem 36 let. Kontrolní skupina měla věkový průměr 35 let a věkové rozmezí 24-50 let. Z vyhodnocených dat lze říci, že stravovací návyky obézních lidí mají nedostatky především ve smyslu deficitu celozrnných obilovin, nedostatečného množství ovoce, zeleniny a luštěnin, a tedy i nedostatek vlákniny. Příjem vlákniny je v průměru 12,7 g na den. Naprostá většina respondentů nesplňuje ani 50 % denní doporučené dávky vlákniny, tedy 15 g vlákniny. Kontrolní skupina má v průměru o 7,7 g více vlákniny denně než průměrná hodnota vlákniny u obézních respondentů. Na poloviční denní dávku vlákniny se nedostalo pouze 26,7 % respondentů kontrolní skupiny. Dalším velkým rozdílem mezi skupinami je pravidelnost stravování, frekvence zařazování jednotlivých druhů potravin a výběr nápojů.Term of bachelor´s work is "Dietary habits including fibre consumption in obese people". Theoretical portion is divided into two parts. First part preoccupies about problems in obesity, to be concrete its causes, diagnoses, treatment, and complications. Second part is dedicated to dietary fibre, explaining its effects, how they differ, what´s her sources, effectivity in prevention of diseases, possibility of unwanted side effects and its recommended amount. Main goal of the bachelor's work was to find and chart feeding habits obese individuals. Next goal was to chart consume dietary fibre, collect data and compare them with control group, which was made from people with normal weight. Qualitaty method was selected for the research. Usage for completion of the first task was semi structuredinterview and seven-days dietary regimen, which was calculated by application Nutriservis. Dietary regimen was necessary for the second task of the work. The researched file contained fifteen individuals with BMI above thirty. Group was between twenty-six to forty-eight years of age with average of thirty-six-year-old. Age of the control group was in average thirty-five with span between twenty-four and fifty. There from evaluation of data we can tell that obese people have a lack of wholegrain cereal, insufficiency amount of fruits, vegetables, and legume. Average consumption of dietary fibre is twelve point seven grams per day. Most of the respondents didn't even qualify up to fifty percent of recommended dietary fibre per day, which is fifteen grams. Control group had more dietary fibre then recommended amount of obese respondents by seven point seven grams per day. Twenty-six point seven percent of control group didn't reach to consuming fifty percent of dietary fibre per day. Difference between two already mentions groups is regularity of feeding, frequency of applying particular sorts of food and drink preferences.
Klíčová slova:
BMI; Obezita; stravovací návyky; vláknina; BMI; dietary fibre; feeding habits; Obese Citace: KUTĚJOVÁ, Kristýna. Dietní zvyklosti včetně konzumace vlákniny u obézních lidí. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71932