Název:
Vliv vybraných leguminóz na mikrobiální aktivity půdy
Autoři:
HODAN, Lukáš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předkládaná diplomová práce představuje zhodnocení výsledků vlivu vybraných leguminóz na mikrobiální aktivitu půdy. Literární rešerše obsahuje popis leguminóz v osevních postupech, popis spektra a zástupců půdního mikrobiálního společenstva, hlavní znaky mikrobiální aktivity půdy a metody měření této aktivity. Závěrům předcházel maloparcelkový pokus na pozemku vedeném v režimu ekologického zemědělství, ze kterého se směsnými vzorky laboratorně zkoumala půdní bazální respirace, jakožto hlavní parametr mikrobiální aktivity půdy, a dále kvantifikace celkového počtu mikroorganismů kultivační metodou.The presented diploma thesis presents an evaluation of the results of the influence of selected legumes on soil microbial activity. The literature review includes a description of legumes in sowing procedures, a description of the spectrum and representatives of the soil microbial community, the main features of soil microbial activity and methods of measuring this activity. The conclusions were preceded by a small-plot experiment on a plot of land managed in an organic farming regime, from which soil basal respiration, as the main parameter of soil microbial activity, was investigated in the laboratory with mixed samples, and further quantification of the total number of microorganisms by the cultivation method.
Klíčová slova:
bazální respirace; leguminózy; mikrobiologie; mikrobiální aktivita; basal respiration; legumes; microbial activity; microbiology Citace: HODAN, Lukáš. Vliv vybraných leguminóz na mikrobiální aktivity půdy. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/67953