Název:
Potraviny podporující střevní mikrobiotu
Překlad názvu:
Food supporting the intestinal microbiota
Autoři:
JAROLÍMOVÁ, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Strava je důležitým faktorem, který ovlivňuje složení a funkci střevní mikrobioty. Cílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření vyhodnotit možný vliv zastoupení potravin ve stravě na střevní mikrobiotu. Celkem bylo získáno 753 dotazníků. Bylo zjištěno, že většina respondentů (89 %) se domnívá, že mikroorganismy jsou významné z hlediska správného trávení. Ženy konzumují více ovoce než muži (34 %, resp. 22 %; P <0,01) a častěji dodržují alternativní způsoby stravování jako např. vegetariánství. Příznivě byla zjištěna nízká denní konzumace smažených a fastfood pokrmů (5 % mužů a žádné ženy; P <0,01). Výsledky této práce podporují význam stravy jako jednoho z faktorů ovlivňujících střevní mikrobiotu. Tato problematika je důležitá z pohledu stále častěji se vyskytujících onemocnění, souvisejících s rovnováhou střevní mikrobioty.Diet is an important factor that affects the composition and function of the gut microbiota. The aim of this bachelor thesis was to evaluate the possible influence of food representation in the diet on gut microbiota through a questionnaire survey. A total of 753 questionnaires were obtained. It was found that the majority of respondents (89%) believe that microorganisms are important for proper digestion. Women consume more fruit than men (34%, resp. 22%; P <0,01) and are more likely to follow alternative diets such as vegetarianism. Low daily consumption of fried and fast food was found to be favorable (5% of men and no women; P <0,01). The results of this study support the importance of diet as one of the factors influencing the gut microbiota. This issue is important in view of the increasing prevalence of diseases related to gut microbiota balance.
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; mikrobiota; mikroorganismy; potraviny; strava; diet; food; microbiota; microorganisms; questionnaire survey Citace: JAROLÍMOVÁ, Kristýna. Potraviny podporující střevní mikrobiotu. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/67712