Název:
Význam mimoprodukční vegetace ve vinohradnictví
Autoři:
Konečková, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce byla vypracovaná na Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu zelinářství a květinářství. Práce se zabývá tématem mimoprodukční vegetací ve vinohradnictví a jejím významem. Podtémata jsou rozpracována v kapitolách od myšlenky ekologického zemědělství po ozelenění vinic se zahrnutím složení bylin v ozeleňovacích směsích dostupných na trhu. Součástí je dotazníkové šetření, kterým bylo zjišťováno, jaké komerční ozeleňovací směsi používají vinaři a jaké mají zkušenosti. Obsahem práce je komplexní náhled do problematiky ozelenění vinic. Jsou zohledněny všeobecně známé aspekty ovlivňující způsob a efektivitu ozelenění v praxi.This bachelor thesis was written at the Faculty of Horticulture in Lednice, at the department of Vegetable growing and Floriculture. Thesis deals with the non-productive vegetation in viticulture and its significance. Subthemes are elaborated in the chapters which cover the idea of organic farming, greening the vineyards and discusses the composition of herbs in greening mixtures available on the market. The aim of the survey was to find what commercial mixtures are used by winemakers and what their experience is. The thesis includes a comprehensive insight into planting vineyards. Generally known aspects which influence the way and method used in vineyard planting are taken into consideration.
Klíčová slova:
biodiverzita; ozelenění; vinice