Název:
Výroba a kvalita UHT mlieka
Autoři:
Sabotová, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá způsobem tepelného ošetření mléka, je zaměřená na UHT ošetření. UHT mléko je trvanlivé mléko, které se vyrábí z mléka a je tepelně ošetřené. Způsob tepelného ošetření je ultravysokotepelný ohřev UHT (Ultra Heat Treatment). Mléko je zahřáté na teplotu 135 ° C velmi krátkou dobu (1 až 2 sekundy). Pak se rychle zchladí a plní se do aseptických obalů. Dochází k eliminaci přítomných mikroorganismů a mléko získává nejméně 3 měsíční trvanlivost i při pokojové teplotě. Část práce se zabývala změnami, které probíhají při tepelném ošetření, například chemické změny, průběh oxidace, lipolýza a změnami ve výživových hodnotách.This work deals with ways of heat treatment of milk but a big part of my work focuses on UHT treatment. UHT milk is a milk with a long period of shelf life which is made from milk and it is heat treated. The way of heat treatment is an Ultra Heat Treatment, UHT. The milk is heated on 135 °C for a little while (1, 2 sec). Then, it is chilled very fastly and it is filled to the antiseptic package. Present microorganisms are eliminated and the milk gets at least 3 months shelf life also in the room temperature. The next part of my work focused on changes, which run during the heat treatment, for example chemical changes, process of oxidation and lipolysis and changes in nutritious values.
Klíčová slova:
denaturace bílkovin; enzymy; nepřímá metoda; přímá metoda; tepelné výměníky; vitamíny