Název:
Vliv přídavku nutričně významných složek na vybrané vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků
Překlad názvu:
The effect of addition of nutritionally desirable ingredients on selected properties of fermented dairy products
Autoři:
JANOUŠEK HONESOVÁ, Simona Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo určení vhodných rostlinných antioxidantů do fermentovaných mléčných produktů a posouzení jejich vybraných chemických a senzorických vlastností. Literární část se zaměřuje na jogurty, jejich obohacování a na vliv přídavku rostlinných antioxidantů. Experimentální část se zabývala analýzou vybraných ukazatelů plodů drobeného ovoce a džemů z nich vyrobených, analýzou vybraných ukazatelů bílých a ochucených jogurtů.The aim of this Master's thesis was to determine appropriate plant antioxidants added to fermented milk products and analyse selected chemical and sensory properties. The literary part focuses on yoghurts, their enrichment and the effects of plant antioxidants. The experimental part dealt with the analysis of selected indicators of fruits and jams made of them and the analysis of selected indicators of plain yoghurts and flavoured yoghurts.
Klíčová slova:
anthokyany; antioxidační aktivita; bez černý; jogurt; obohacování; polyfenoly; rybíz černý; senzorické vlastnosti; sušené odstředěné mléko; vitamin C; anthocyanin; antioxidant activity; black currant; elderberry; enrichment; polyphenols; sensory properties; skimmed milk powder; vitamin C; yoghurt Citace: JANOUŠEK HONESOVÁ, Simona. Vliv přídavku nutričně významných složek na vybrané vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64925