Název:
Vývoj, optimalizace a validace analytické metody na stanovení kyseliny chikorové a dalších derivátů kyseliny kávové pomocí LC/MS
Autoři:
PAZDERKOVÁ, Nela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: This thesis deals with the development, optimization, and validation of an analytical method for the determination of chicoric acid and other caffeic acid derivates using LC/MS. First, the development and optimization of the analytical method was conducted. The following parameters were selected for the optimization: mobile phase composition and flow rate injection volume capillary temperature, voltage S-lens and F-lens voltage, ion injection time, product ion selection, and collision energy. Then, the analytical method was successfully validated and tested for quantitative analysis in a range of Echinacea food matrixes - tea, tablet, and tincture.
Klíčová slova:
antioxidanty; cynarin; echinakosid; hmotnostní spektrometrie; kapalinová chromatografie; Kyselina chikorová; kyselina chlorogenová; kyselina kaftarová; kyselina kávová; optimalizace; validace.; antioxidants; caffeic acid; caftaric acid; Chicoric acid; chlorogenic acid; cynarin; echinacosid; liquid chromatography; mass spectrometry; optimization; validation. Citace: PAZDERKOVÁ, Nela. Vývoj, optimalizace a validace analytické metody na stanovení kyseliny chikorové a dalších derivátů kyseliny kávové pomocí LC/MS. České Budějovice, 2021. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Přírodovědecká fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/63720