Název:
Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech
Autoři:
ONDROUCH, Petr Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech Byla provedena literární rešerše zabývající se zdravotními účinky mastných kyselin na lidský organismus, základy biologie sumce Clarias gariepinus. Práce také řeší složení jeho masa, s přihlédnutím k obsahu mastných kyselin a to pomocí chemicko-analytických metod: extrakce lipidů, derivatizace a plynové chromatografie (GC FID). Náhodně bylo vybráno 8 masných výrobků (z toho 6 z rybího masa), které byly podrobeny analýze obsahu mastných kyselin za pomocí GC FID. Všechny výrobky z masa C. gariepinus obsahovaly n-3 PUFA, včetně kyseliny docosahexaenové a eikosapentaenové, které ve výrobcích z vepřového masa úplně chyběly, měly většinou také nižší celkový obsah tuku a nasycených mastných kyselin. Výrobky z masa C. gariepinus se jeví jako kvalitní zdroj n-3 PUFA a díky formě zpracování (např. jako klobásy) jsou více atraktivní pro konzervativního koncového spotřebitele. Tímto mohou pomoci zvýšit pravidelný přísun klíčových n-3 PUFA a tak positivně ovlivnit zdravotní stav české populace snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních chorob. Determination and quantification of fatty acids in chosen fish products This study is dealing with fatty acids, their nutritional value for human health and the prevention of cardiovascular and other civilization diseases. We introduced catfish Clarias gariepinus biology and importance for the aquaculture and also as a candidate for a valuable source of n-3 PUFAS. The chemical-analytical approach was used to determine content of fatty acids in chosen meat products from mentioned extraordinary fish. Extraction of lipids, derivatization of fatty acids and gas chromatography (GC FID) were performed. Furthermore, the meat products from the Clarias gariepinus were compared with classical pork products - sausages. The results showed that fish products seem to be a valuable source of docosahexaenoic and eicosapentaenoic acid, the "classical" sausages, on the contrary, contain none of the desired fatty acids. Additionally, the fish products are designed as sausages and therefore resemble the "classical" ones which could be attractive even for the conservative consumers. Consumption of fish products will lead to elevation of daily intake of n-3 PUFAs and thus positively influence the common health by preventing cardiovascular and other civilisation diseases.
Klíčová slova:
Clarias gariepinus; DHA; EPA; GC FID; HUFA; Mastné kyseliny; PUFA; rybí výrobky; tuky; Clarias gariepinus; DHA; EPA; fat; Fatty acid; fish products; GC FID; HUFA; PUFA Citace: ONDROUCH, Petr. Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/60230