Název:
Výživa telat do odstavu, rizika spojené s dietetickými poruchami
Autoři:
ŠIMKOVÁ, Františka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce zahrnuje fyziologii trávícího traktu u skotu a zabývá se výživou telat do odstavu. Toto téma zahrnuje výživu mlezivem v prvních dnech života po narození telete. Je to nejdůležitější období ve výživě celkově, protože ovlivňuje tvorbu pasivní imunity telat a tím i budoucí užitkovost. Další fází je výživa mlékem nebo mléčnou krmnou směsí. Pozdější užitkovost spojená se správným vývojem bachoru je ovlivněna také podávání startéru v období mléčné výživy. Další kapitoly shrnují nemoci telat spojené s dietetickými nedostatky, což jsou převážně průjmová onemocnění. Závěrečné kapitoly navrhují léčbu a prevenci těchto nemocí.The bachelor's thesis includes the physiology of the digestive tract in cattle and deals with the nutrition of weaned calves. This topic includes colostrum nutrition in the first days of life after the birth of a calf. It is the most important period in nutrition in general, because it affects the production of passive immunity of calves and thus future performance. The next stage is nutrition with milk or milk compound feed. The later performance associated with the proper development of the rumen is also affected by the administration of the starter during the dairy period. The next chapters summarize calf diseases associated with dietary deficiencies, which are mainly diarrheal diseases. The final chapters suggest the treatment and prevention of these diseases.
Klíčová slova:
průjmová onemocnění telat; telata; výživa telat; calves; diarrheal diseases of calves; nutrition of calves Citace: ŠIMKOVÁ, Františka. Výživa telat do odstavu, rizika spojené s dietetickými poruchami. České Budějovice, 2021. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/59835