Název:
Vliv pastvy dojnic na mikrobiální kontaminaci syrového kravského mléka
Překlad názvu:
Influence of dairy cow pasture on microbial contamination of raw cow milk
Autoři:
KOŠTELOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo porovnání hygienické jakosti syrového kravského mléka, vyjádřené ukazatelem celkového počtu mikroorganismů (CPM) v chovech dojnic používajících letní pastvu (3 chovy) v porovnání s chovy dojnic bez použití pastvy (5 chovů). Chovy se dále od sebe lišily technologií ustájení a dojení, používáním predippingu a velikostí stáda. V průběhu sledování (leden až prosinec 2007) byly zjištěny u chovů používajících letní pastvu nižší průměrné hodnoty CPM (11,04.103.ml-1) v porovnání s chovy, které pastvu nepoužívaly (12,76.103.ml-1), rozdíl nebyl statisticky významný na hladině významnosti P < 0,05. V rámci chovů s pastevním systémem byla zjištěna nižší mikrobiální kontaminace mléka v pastevním období (CPM = 7,92.103.ml-1) v porovnání s mimopastevním obdobím (CPM = 13,38.103.ml-1). Lze konstatovat, že pastva má pozitivní vliv na snížení mikrobiální kontaminace mléka. The goal of the graduation theses was a comparsion of the hygienic quality of raw cow΄s milk, it was expressed by the value of total bacterial count (TBC) in breeds of milking cows using summer pasture (3 breeds) in comparsion with breeds without using the summer pasture. The breeds differed in technology of stabling and milking procedures, using predipping and size of the herd. During monitoring (from January till December 2007) it was discovered that the breeds using the summer pasture had lower average values of TBC (11,04.103.ml-1) in comparsion with the breeds without using the summer pasture (12,76.103.ml-1), the difference wasn´t statistically significant on the level of significance P < 0,05. Within the frame of breeds with pasture system was detected the lower microbiological contamination of milk in pasture period (TBC = 7,92.103.ml-1) in comparsion to non {--} pasture period (TBC = 13,38.103.ml-1). It´s possible to state that the pasture has positive effect on lowering of milk´s microbial contamination.
Klíčová slova:
celkový počet mikroorganismů; Mléko; pastva; Milk; pasture; total bacterial count Citace: KOŠTELOVÁ, Lucie. Vliv pastvy dojnic na mikrobiální kontaminaci syrového kravského mléka. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/7786