Home > Analytical and methodological materials > Methods > Pěstování teplomilných peckovin v podmínkách výskytu původců korových nekróz a předčasného odumírání meruněk a broskvoní v produkčních sadech
Original title:
Pěstování teplomilných peckovin v podmínkách výskytu původců korových nekróz a předčasného odumírání meruněk a broskvoní v produkčních sadech
Translated title:
Cultivation of stone fruits in the conditions of occurrence of the causal agents of cork necrosis and premature death of apricots and peaches in production orchards
Authors:
Krejzar, Václav ; Pánková, Iveta ; Krejzarová, Radka Document type: Methods ISBN: 978-80-7427-355-1
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Výzkumný ústav rostlinné výroby Abstract:
[cze][eng] Metodika sleduje průběh vegetační sezóny v produkčním sadu teplomilných peckovin s ohledem na možný vliv prováděných agrotechnických zásahů na výskyt škodlivých činitelů, zejména původců bakteriálních chorob z komplexu Pseudomonas syringae (Ps), Ps. pv. syringae a Ps. pv. morsprunorum rasy 1. a 3. Regulace bakteriálních patogenů je stále obtížnější vzhledem k aktuálním možnostem ochrany ovocných dřevin, spektru pěstovaných genotypů i složitému životnímu cyklu patogenů. Projevy choroby jsou v jednotlivých vegetačních sezónách proměnlivé v závislosti na průběhu počasí. Účinky a závažnost choroby jsou však kumulativní. Péče o zdravotní stav stromu začíná při výrobě školkařského výpěstku a musí pokračovat po celou dobu života stromu. V metodice jsou popsány jednotlivé standardní agrotechnické úkony v produkčních sadech v kontextu s životním cyklem patogenu. Na základě výsledků projektu jsou navrženy možné pracovně a ekonomicky přijatelné úpravy pracovních postupů a jejich načasování v péči o produkční sad s cílem redukovat inokulum původců korových nekróz a snížit ekonomické ztráty v důsledku předčasného odumírání stromů meruněk.The methodology monitors the vegetation season in the orchards of stone fruits with regard to the possible influence of performed agrotechnical measurements on the occurrence of the pests, especially bacterial causal agents from the complex Pseudomonas syringae (Ps), Ps. pv. syringae and Ps. pv. morsprunorum races 1. and 3. Regulation of bacterial pathogens is becoming increasingly difficult due to the current possibilities of fruit tree protection, the range of cultivated genotypes and the complex life cycle of pathogens. Manifestations of the disease vary in individual growing seasons depending on the weather. However, the effects and severity of the disease are cumulative. Caring for the health of the tree begins with the production of nursery sprouts and must continue throughout the life of the tree. The methodology describes the individual standard agrotechnical measurements in production orchards in the context of the pathogen life cycle. Based on the results of the project, possible labor and economically acceptable modifications of agricultural practices including timing are proposed in order to reduce the inoculum of cork necrosis agents and reduce economic losses due to premature death of apricot trees.
Keywords:
apricot; cork necrosis; growing technology; premature death; korová nekróza; meruňka; pěstební technologie; předčasné odumírání Project no.: QK1920058, RO0418 (CEP) Funding provider: NAZVA, MZE
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.