Název:
Prvková analýza vybraných druhů bylinných čajů
Překlad názvu:
Elemental analysis of selected types of herbal teas
Autoři:
Adámková, Petra ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci byly stanovovány koncentrace hořčíku, draslíku, manganu, zinku, mědi, chromu, kadmia a olova ve vybraných bylinných čajích a jejich nálevech. Pro analýzu byly vybrány čaje od dvou konkurenčních výrobců na českém farmaceutickém trhu. Cílem této práce bylo vzájemné porovnání vybraných vzorků čajů z hlediska jejich prvkového obsahu. Byla provedena orientační studie vlivu teploty vody a doby louhování pro uvolnění prvků do roztoku při přípravě nálevu. V použité metodice byly zahrnuty rozklad v mikrovlnném zařízení za přítomnosti kyseliny dusičné a analýza složení připravených roztoků pomocí techniky hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Ve výsledcích bylo prokázáno, že obsahy prvků se liší podle druhu rostliny i podle výrobce. Dále bylo prokázáno, že na uvolnění prvků do roztoku má větší vliv doba louhování než teplota vody. V této práci bylo také ověřeno, že použitá metoda hmotnostní spektrometrie byla díky nízkým limitům detekce vhodná pro stanovení koncentrací všech vybraných kovů. Klíčová slova Hmotnostní spektrometrie, indukčně vázané plazma, bylinné čaje, kovy, mikrovlnný rozkladIn this bachelor thesis the concentrations of magnesium, potassium, manganese, zinc, copper, chromium, cadmium and lead in selected herbal teas and their infusions were determined. Teas from two competing producers on the Czech pharmaceutical market were selected for analysis. The aim of this work was a mutual comparison of selected tea samples in terms of their elemental content. An indicative study of the effect of water temperature and leaching time on the release of elements into the solution during the preparation of the pickle was carried out. The applied method included the decomposition of samples in a microwave device in the presence of concentrated nitric acid and analysis of the composition of the prepared solutions using ICP-MS. The results showed that the element contents differ according to the type of plant and according to the producer. Furthermore, it was proven that the leaching time has a greater influence on the release of elements into the solution than the water temperature. In this work, it was also verified that the ICP-MS method was suitable for determining the concentrations of all selected metals due to low detection limits. Key words Mass spectrometry, inductively coupled plasma, herbal teas, metals, microwave decomposition
Klíčová slova:
bylinné čaje; Hmotnostní spektrometrie; indukčně vázané plazma; kovy; mikrovlnný rozklad; herbal teas; inductively coupled plasma; Mass spectrometry; metals; microwave decomposition