Název:
Vnímání teploty na buněčné a molekulární úrovni
Překlad názvu:
Reception of temperature on the cellular and molecular level
Autoři:
Albrechtová, Ema ; Vosolsobě, Stanislav (vedoucí práce) ; Pleskot, Roman (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Teplota ovlivňuje celou škálu procesů v rostlinné buňce. Přestože je teplotní odpověď rostlin relativně dobře známá, mechanizmy podílející se na samotném vnímání změn teploty nejsou objasněny. Rostliny teplotu vnímají komplexně v celé buňce pomocí širokého spektra procesů a odpověď rostliny na změnu teploty je tak výsledkem integrace signálů z několika různých organel a úrovní buněčné komplexity. Na mechanizmu termosenzitivity u rostlin se podílí změna fyzikálních vlastností membrány, membránové proteiny, změna konformace proteinů, fotoreceptory, sekundární struktura RNA a DNA. V této práci jsou základní mechanizmy vnímání teploty u rostlin shrnuty a dány do širšího kontextu buněčného metabolismu a evoluce.Temperature is a key factor modulating a wide range of processes in the plant cell. While the signaling pathways that triggered temperature changes are described, the way plants sense temperature is not well understood. Plants perceive temperature changes by a complex network of processes and response to temperature change is regulated by signals from different organelles and cellular complexity levels. The main mechanisms taking part in temperature perception in plants are changes in physical membrane properties, membrane proteins, changes in protein conformation, photoreceptors, and secondary structure of RNA and DNA. My thesis is focused on these main mechanisms by which plants sense temperature and their context in cellular metabolism and evolution.
Klíčová slova:
Arabidopsis thaliana; membrane and membrane protein temperature adaptation; temperature sensing and reception