Název:
Koncept lokálních potravin: postoje a chování českých spotřebitelů
Překlad názvu:
Local food: attitudes and behaviours of Czech consumers
Autoři:
Pešková, Veronika ; Zvěřinová, Iva (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] (česky) Diplomová práce se zabývá problematikou lokálních potravin a analýzou faktorů ovlivňujících nákupní chování českých spotřebitelů. V teoretické části se nejdříve zaměřuje na problémy souvisejícími s definicí pojmu lokální potravina, a to s oporou taxonomie dimenzí blízkosti dle Eriksenové (2013). Dále rozebírá souvislosti zvýšeného zájmu o lokální produkci, mezi které patří anti-globalizační trendy, otázky ochrany životního prostředí a další hodnotové změny ve společnosti. Představeny jsou významné zahraniční i české výzkumy lokální produkce a spotřebitelského chování. Na závěr teoretické části jsou popsány vybrané teorie pro vysvětlení nákupního chování lokálních potravin, které jsou zároveň vhodné k představení teoretického podkladu pro výzkumné otázky a cíle práce. Jedná se především o Alphabet Theory (Zepeda & Deal, 2009), která vychází z dřívějších teorií Value-Belief-Norm Theory (Stern, Dietz, Abel, Guagnano, & Kalof, 1999) a Attitude-Behavior-Context Theory (Guagnano, Stern, & Dietz, 1995). Empirická část navazuje na teoretická východiska a obsahuje analýzu nákupního chování českého spotřebitele, kterou opírá jak o kvalitativní polo-strukturované rozhovory, tak o dotazníkové kvantitativní šetření populace České republiky ve věku 18-65 let reprezentativního na základě...(in English): The diploma thesis deals with the issue of local foods and analyses factors influencing the purchasing behavior of Czech consumers. The theoretical part focuses on the problems related to the definition of local food, relying on the three domains of proximity taxonomy as proposed by Eriksen (2013). It further examines the reasons of increased interest in local production, which include anti-globalization trends, environmental issues and other value changes in society. Significant foreign and Czech research of local production and Czech consumer behavior is presented. At the end of the theoretical part, selected theories suitable for explaining the purchasing behavior of local foods as well giving insight into the theoretical foundation and research of this thesis are described. This is primarily the Alphabet Theory (Zepeda & Deal, 2009), which is based on earlier theories of Value-Belief-Norm Theory (Stern et al., 1999) and Attitude-Behavior-Context Theory (Guagnano et al., 1995). The empirical part builds on the theoretical basis and provides an analysis of the Czech consumer based on qualitative semi-structured interviews as well as a quantitative survey representative of Czech population aged 18 to 65 years in terms of selected sociodemographic characteristics. They give insight...
Klíčová slova:
spotřeba|lokální potraviny|ekologické potraviny|životní prostředí|spotřebitelé|slow food|potravinové řetězce|postoje|chování; consumption|local food|organic food|environment|consumers|slow food|food chains|attitudes|behaviour