Název:
Využití metody PCR pro identifikaci probiotických baktérií v mléčných potravinových výrobcích
Překlad názvu:
Detection of probiotic bacteria in diary food products using PCR technique
Autoři:
Klaška, Dominik ; Brázda, Václav (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
V rámci práce byla izolována DNA z komerčně dostupného bílého jogurtu. Izolovaná DNA, která byla získána dvěma rozdílnými metodami, byla pomocí spektrofotometru podrobena analýze. Obě metody poskytly dostatečně koncentrovanou i kvalitní DNA pro další analýzu pomocí PCR. Přesně dané úseky izolované DNA byly využitím specifických primerů amplifikovány. Prostřednictvím gelové elektroforézy byla dokázána přítomnost domény Bacteria a při rodově specifické amplifikace také přítomnost bakterií rodu Lactobacillus.
In the bachelor thesis, DNA was isolated from commercially available white yogurt. The isolated DNA, which was gained by two different methods, was performer analyse by a spectrophotometer. Both methods provided sufficiently concentrated and high-quality DNA for further analysis by PCR. Precisely defined sections of isolated DNA were amplified using specific primers. The presence of the bacterium domain was detected, and in the case of genus specific amplification, the presence of bacteria of the genus Lactobacillus was detected too, by gel electrophoresis.
Klíčová slova:
izolace DNA; jogurtové výrobky; PCR; probiotické bakterie; isolation of DNA; PCR; probiotics; yogurts products
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/201203