Název:
Mikrobiální kontaminace medů
Autoři:
Sojková, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Mikrobiální kontaminace medů se v literární rešerši věnuje chemickému složení medu, jeho vlastnostem a účinky na lidské zdraví. Podstatná část se zabývá mikrobiální kontaminací medu, charakteristikou významných skupin mikroorganismů a popisem vad medu vznikajících jejich činností. Dále uvádí možné způsoby boje proti těmto nežádoucím změnám. Experimentální část je zaměřena na mikrobiologickou analýzu a spektrofotometrické měření barvy květových a medovicových medů zakoupených od včelařů z kraje Vysočina prodejem ze dvora. Zkoumá změny v počtech mikroorganismů a změny barvy v závislosti na čase.The diploma thesis Microbial contamination of honeys in the literature recherche presenting chemical composition of honey, its properties and effects to human health. The major part deal with microbial contamination of honey, characterization of important groups of microorganisms and describing defects of honey produced their activities. Further it shows with possible ways of precaution against these undesirable changes. The experimental part is focused on microbiological analysis and spectrophotometric measurement of floral and honeydew color, purchased directly from beekeepers from the region Vysočina. Investigating changes in numbers of microorganisms and changes color over time.
Klíčová slova:
bakterie; barva; kvasinky; med; mikroorganismy; plísně