Název:
Rod Lactobacillus a jeho význam v potravinářství
Autoři:
Olbertová (roz. Groligová), Žaneta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce charakterizuje rod Lactobacillus, jeden z řady bakterií mléčného kvašení. Blíže specifikuje jeho významné druhy v potravinářství. Dále se práce zabývá výskytem a významem laktobacilů převážně v potravinách, ale také v souvislosti s lidským organismem, zvířaty a též s rostlinnými materiály. Práce popisuje příznivý vliv laktobacilů na lidský organismus. Popsán je i vliv negativní, a to převážně z pohledu kažení potravin. Závěrem této práce je praktická část, kde se práce soustředí na stanovení tohoto rodu v syrovém kozím a kravském mléce a v acidofilním mléce.This thesis characterizes the genus Lactobacillus, one of a series of lactic acid bacteria. It specifies the bacteria significant species in the food industry. Furthermore, the thesis deals with the occurrence and importance of lactobacilli, mainly in food but also in relation to the human organism, animals and plant materials. The thesis describes the positive influence of lactobacilli on the human organism. A negative impact is described too, primarily from the perspective of food spoilage. In the conclusion of the thesis the practical part focuses mainly on the determination of this genus in raw goat's and cow's milk and in acidified milk.
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašeni; laktobacily; mléko; potraviny