Název:
Zodpovedné správanie generácie Y v rámci spotreby potravín
Autoři:
Stehelová, Andrea Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá zodpovědným chováním generace Y v rámci spotřeby potravin. Cílem této práce je na základě kvantitativního výzkumu, realizovaného pomocí dotazníkového šetření, doplněného kvalitativním výzkumem probíhající prostřednictvím individuálních rozhovorů, vyhodnotit chování generace Y s bližším zaměřením na studenty vysokých škol působících v České republice v rámci spotřeby potravin. Primární výzkum se zabývá vnímáním problematiky plýtvání potravin u dané složky spotřebitelů, důvody, které plýtvání vyvolávají a faktory, které toto chování ovlivňují. V práci jsou dále navrženy doporučení, které jsou vytvořené na základě provedených výzkumů. Opatření by u dané složky spotřebitelů měli vést k redukci potravinového odpadu a k jejich zodpovědnějšímu chování v rámci spotřeby potravin. Mezi navržené doporučení mimo jiné patří, zvýšení povědomí a poznatků tykajících se problematiky plýtvání potravin u vysokoškolských studentů, návrh aplikace, která by měla zabezpečit lepší řízení potravin u spotřebitelů a servírování polovičních porcí za poloviční ceny.This diploma thesis deals with responsible behaviour of the Generation Y in the context of food consumption. The aim of the thesis is to evaluate the behaviour of the Generation Y with a closer focus on university students working in the Czech Republic in the context of food consumption, based on quantitative research carried out by means of a questionnaire survey supplemented by qualitative research conducted through individual interviews. The primary research addresses the problem of food waste for a given consumers component, reasons for wasting and the factors that influence this behaviour. The thesis also proposes measures, which are created on the basis of conducted research. Measures for a given consumer component should lead to a reduction in food waste and a more responsible behaviour in the context of food consumption. Suggested recommendations include, inter alia, raising awareness and knowledge on the issue of food waste among university students, design an application to ensure better food management for consumers and serving half portions at half price.
Klíčová slova:
generace Y; plýtvání potravin; spotřeba; vysokoškolští studenti; zodpovědné chování