Název:
Mikrobiologie mléka a sýrů vyráběných na farmách
Autoři:
Nedomová, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce shrnuje poznatky o mikrobiologii mléka a sýrů vyráběných na farmách. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Literární rešerže je zaměřena na jednotlivé mikroorganismy, které jsou důležité z technologického hlediska. Dále pak práce popisuje nežádoucí mikroorganismy a uvádí opatření v boji proti nim. Experimentálně byly stanoveny vybrané skupiny mikroorganismů − celkový počet mikroorganismů, koliformní mikroorganismy, bakterie mléčného kysání, psychrotrofní mikroorganismy, enterokoky, plísně a kvasinky ve 3 vzorcích mléka a 3 vzorcích sýrů.Bachelor thesis summarizes the findings of the mikrobiology of milk and cheese produced on farms. The work includes theoretical and practical part. Literature review is focused on partikula rmicroorganisms, which are important from a technological point of view. Furthermore, the thesis describes the undesirable microorganisms and it presents the measures to fight with them. Were determined experimentally selected groups of microorganisms – total number of microorganisms, coliform microorganisms, lactic acid bacteria, psychrotrophic microorganisms, enterococci, yeasts and fungi in the three samples of milk and in free samples of cheese.
Klíčová slova:
bakterie; mikroorganismus; mléko; sýr