Název:
Analýza farmy dojnic za účelem kontroly výživy, metabolismu a zdraví dojnic ve vztahu k užitkovosti
Autoři:
Šiklová, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce byla kontrola managementu celého chovu, výživy, zdraví a užitkovosti dojnic ve vybraném podniku. Dále doporučení určitých opatření pro zlepšení situace podniku, jejich realizace a porovnání výsledků. Literární rešerše je zaměřena na charakteristiku výživy telat, jalovic a dojeného skotu. Popsány jsou možnosti kontroly výživy a metabolismu s využitím analýzy krmné dávky, výkalů, přežvykování, kondice, kontroly užitkovosti a obsahu mléčných složek. Praktická část zahrnuje popis podniku, analýzu stavu v dubnu roku 2018 a doporučená opatření pro zlepšení. Popsána jsou i provedená opatření na farmě zavedená v létě 2018. Chov je charakterizován údaji, jako jsou stavy skotu, reprodukční výsledky, zdravotní stav, průměrné nádoje za poslední roky a mléčné složky. Dále jsou zaznamenány změny, které na farmě v hodnoceném období proběhly. Porovnány a vyhodnoceny byly mj. živé hmotnosti dvou skupin telat s odlišnou výživou (skupina telat, kterým bylo podáváno od narození mléko a startér vs. skupina krmená pouze mlékem). Ve třech měsících života měla telata krmená mlékem a startérem statisticky významně vyšší hmotnosti oproti skupině, které byl startér zařazen až v období odstavu. Dojivost se po zavedení opatření zvýšila neprůkazně (p = 0,06), ale došlo k průkazným změnám ve složení mléka — zvýšení obsahu bílkoviny, tuku a močoviny. Vyhodnoceno bylo také porovnání nádoje a mléčných složek českého strakatého a holštýnského plemene. Dojnice holštýnského plemene příslušného stáda měly vyšší nádoj s nižším počtem somatických buněk. Mléko českých strakatých dojnic obsahovalo více bílkoviny i tuku. Dalšími analýzami bylo zjištěno, že v daném podniku dochází na konci laktace a v období stání na sucho k tučnění dojnic, bylo vyhodnoceno podezření na výskyt acidóz a nedostatečné homogenity směsné krmné dávky (díky rozdílné konzistenci výkalů dojnic ve stejné skupině, zastoupení hrubých částic krmné dávky bylo zvýšené, byl prokázán problém separace komponent krmné dávky při transportu pásovými dopravníky).The aim of the final thesis was to control the management of dairy cows breeding, nutrition, health and milk production in the chosen company. The next aim was to recommend measures in the order to improve the business situation, to realize some of them and compare results. Literary part is focused on the characteristic of nutrition of calves, heifers and dairy cattle. Methods how to control nutrition and metabolism with using feed mixture, excrements, ruminant, body condition, control of milk production and a content of milk components analysis are described. Practical part includes a description of the company, an analysis of the situation in April 2018 and recommended improvement measures. The implemented measures on the farm in summer 2018 are also described. The breed is characterized by data such as number of cattle, results of reproduction and health, average yields in last years and milk components. Furthermore, the changes that took place on the farm during the reporting period are described. The weights of two groups of calves with different nutrition were compared and evaluated (the group of calves fed with milk and starter from the birth vs. the group of calves fed only with milk). At the age of three months, calves fed with milk and starter had significantly higher weight compared to the group of calves which were fed with starter during weaning period. The milk yield was inconclusive (p = 0.06) after the realization of the measures. However, there were significant changes in milk components — protein, fat and urea content increased. The comparision of milk yield and milk components of the Czech Fleckvieh’s and Holstein’s breed was evaluated. Holstein dairy cows had a higher milk yield with lower somatic cells. On the other hand milk of Czech Fleckvieh’s cows contained more protein and fat. Other analyses showed, that cows are getting fat at the end of lactation and during dry period. Suspicions of acidosis and insufficient homogeneity of feed mixture were evaluated (because of the different consistency of feces of dairy cows in the same group, the content of the raw elements was high in feed ration, the problem of separation of feed mixture components during transport by belt conveyors was proven).
Klíčová slova:
kontrola BCS; kontrola struktury TMR; mléko; odchov jalovic; výživa dojnic; výživa telat